Gliwice-csatorna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gliwice-csatorna
Kanał Gliwicki
Uszály a Gliwice-csatornán
Uszály a Gliwice-csatornán
Rudziniec közelében
Rudziniec közelében
Közigazgatás
OrszágokLengyelország
Földrajzi adatok
Hossz42 km
ForrásKłodnica
é. sz. 50° 21′ 34″, k. h. 18° 08′ 25″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Gliwice-csatorna témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Gliwice-csatorna lengyelül Kanał Gliwicki, németül Gleiwitzer Kanal egy csatorna amely az Odera folyóba csatlakozik Gliwice városnál Sziléziában. Más néven Felső-szileziai csatorna vagy Kanał Górnośląski, Oberschlesischer Kanal, 1935-1939 között Kłodnicki csatornának is nevezték.

Adatok[szerkesztés]

A csatorna hossza mintegy 42 km, maximális mélysége 3,5 méter, szélessége 38 méter, a hajók számára megengedett legnagyobb sebesség 6 km/óra, a tengerszint feletti magassága 43,6 méter. A naptári év folyamán 270 napon át hajózható (március 15-december 15 között).

Zsilipek:

  1. Łabędynál
  2. Dzierżnonál
  3. Rudziniecnél
  4. Sławięcicenél
  5. Nowa Wieśnél
  6. Kłodnicanál

A csatorna Kędzierzyn-Koźlenánál indul és Gliwicénél ér véget. Áthalad az Opole Vajdaságon és a Szileziai Vajdaságon.

Vize a Kłodnica folyóból és a környező tavakból: Dzierżno Duże és Dzierżno Małe ered.

Története[szerkesztés]

A Gliwice-csatorna Felső-Sziléziában a náci Németország idején épült. Miután a Kłodnicki- csatorna elavult, úgy döntöttek 1934-ben, hogy építenek újat, 1937-ben zárták le a régit. Az új csatorna, németül Gleiwitzer Kanal 1935-1939 között épült meg. 1939 december 8-án nevezték át Adolf Hitler-csatornára náci vezér tiszteletére, ezt Rudolf Heß jelenlétében tették meg. Azt tervezték, hogy a Duna-Odera-csatorna ezzel a projekttel megvalósul. A második világháború után ismét lengyel terület lett a potsdami konferencia döntése szerint.

Körülbelül ötven fős személyzet üzemelteti a csatornát. Közel 700.000 tonna anyagot, árut szállítanak rajta évente. Azt tervezik, hogy korszerűsítik ismét a Gliwice-csatornát.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Kanał Gliwicki
A Wikimédia Commons tartalmaz Gliwice-csatorna témájú médiaállományokat.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gliwica Canal című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.