Glerá

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Glerá
OrszágokIzland
TorkolatAtlanti-óceán
é. sz. 65° 41′ 40″, ny. h. 18° 05′ 54″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Glerá témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Glerá folyó Izland északi részén található. A folyó a Tröllaskagi-félsziget hegyeinek gleccsereiből ered, ám az olvadékvizeken kívül a Glerá-völgy néhány forrása is táplálja. Mielőtt elérné a tengert Eyjafjörðurnál, keresztülfolyik Akureyri városán. A folyó a torkolatánál kiépítette az Oddeyri homokpadot.

A folyó az iparosodás óta komoly szerepet játszik a sziget gazdaságában, mivel gátakat létesítettek rajta annak érdekében, hogy hasznosítsák vízenergiáját. Az eredeti vízerőműből mára csak a gátak maradtak, ám 2005. augusztus 27-én új vízerőművet nyitottak meg. Az új vízerőművet a réginek a tiszteletére emelték. A folyó korábban elválasztotta Akureyri birtokát Glerá falutól, ám a 20. század elején a két település összeolvadt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Glerá című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]