Glen Canyon gát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Glen Canyon gát
Glen Canyon Dam.jpg
Település
Hely Glen Canyon gát
Építési adatok
Építés éve 1956
Megnyitás 1966
Felhasznált anyagok acél, beton
Alapadatok
Tszf. magasság 1132 m
Magassága 220 m
Szélessége 91 m
Elhelyezkedése
Glen Canyon gát (USA)
Glen Canyon gát
Glen Canyon gát
Pozíció az USA térképén
é. sz. 36° 56′ 15″, ny. h. 111° 29′ 04″Koordináták: é. sz. 36° 56′ 15″, ny. h. 111° 29′ 04″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Glen Canyon gát témájú médiaállományokat.

A Glen Canyon gát ívelt, betonból készült gát a Colorado folyón, Page város mellett, Arizona állam északi részén, az Amerikai Egyesült Államokban.

A gátnak kettős szerepe van: a Colorado folyó szabályozása és a villamosáram-termelés. A gáthoz kapcsolódó tároló a Powell-tó, mely az ország második legnagyobb mesterséges tava és egyben a Colorado folyó meghosszabbítása Utah államba. A gátat a Glen Canyonról nevezték el, mely színes szurdokok sorozata és egy része most a tároló alatt van.

A gát építése 1956-ban kezdődött és 1966-ban fejeződött be. Az 1983-as nagy árvíz idején majdnem összedőlt. A gát jelentősen megváltoztatta a Colorado folyó alsó szakaszát és a környezetet. A tárolóból nagy mennyiségű víz párolog el, átlagosan 1,06 km³ , ami a Colorado folyó víztömegnek 6-8%-a.

Az építkezés során az építőanyag szállításokhoz szükség volt egy hídra. 1967-ben megépítették a Glen Canyon hidat, amely egy acél ívhíd és építése idején a legmagasabb volt a világon.[1] A gát mellett két alagutat is építettek, amelyek elkerülik a gátat és a folyó szabályozására használhatók.[2][3] A gátnál épített vízerőmű úgynevezett cash register erőmű, ami azt jelenti, hogy az itt termelt áram eladásából fedezték az építések költségeit, illetve finanszírozzák az erőmű karbantartását.[4] Az erőmű csúcserőműként is funkcionál, ami azt jelenti, hogy hirtelen megnövekedett fogyasztáskor „besegít” a normális áramellátásba.[3]

Főbb jellemzők[szerkesztés]

  • A gát az alaptól a pereméig 220 méter magas, hossza 480 méter
  • A folyó alsó szintje feletti magassága 178 m[5]
  • A gát az alapjánál 91 m szélességű
  • A gát tengerszint feletti magassága 1132 méter
  • A gátat két túlfolyó és négy nagynyomású alagútműtárgy védi az ártól[6]
  • A vízerőmű kapacitása 1296 megawatt
  • 26,4 km-re van a Lee-révtől.

Üdülőterület[szerkesztés]

A gát létrehozásával létrejött a Powell-tó, amely a Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb mesterséges tava. A sivatagban létrehozott tó számos üdülési lehetőséget nyújt az ide látogatóknak.[7] Az üdülőparkot évente közel 2 millióan látogatják. Lehetőségek: csónakázás, jetski, horgászat, vízisíelés, lakóhajóbérlés. Kirándulási lehetőségek:

Képgaléria[szerkesztés]

A vízerőmű belseje
A gát és a Powell-tó
A Colorado patkó alakú kanyarulata a gáttal
Átfolyó a gátnál


Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Glen Canyon Dam című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]