Giuseppe Piazzi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Giuseppe Piazzi
Született 1746. július 16.[1][2][3][4][5]
Ponte in Valtellina[6]
Elhunyt 1826. július 22. (80 évesen)[1][2][3][4][5]
Nápoly[7][6]
Foglalkozása
Tisztsége professzor
Kitüntetései
  • Royal Society tagja
  • Lalande-díj (1804)
  • Lalande-díj (1814)
A Wikimédia Commons tartalmaz Giuseppe Piazzi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Giuseppe Piazzi (Ponte in Valtellina, 1746. július 7.[8]Nápoly, 1826. július 22.) itáliai csillagász, matematikus és teológus, az első kisbolygó, a Ceres felfedezője.

Pályája[szerkesztés]

Életének első negyven évében Piazzi nem volt sem csillagász, sem kutató, és valószínűleg semmit nem publikált. Teológiát, filozófiát és matematikát tanított, városról városra vándorolva; tanított Ravennában, Genovában, Riminiben, Rómában és Máltán is, mielőtt 1781-ben matematikatanári állást vállalt Palermóban. Érdekesség, hogy Rómában, 1779-ben tanárként a kollégája volt a későbbi VII. Piusz pápa.[9]

Történelmi háttér[szerkesztés]

A Szicíliai Kettős Királyság

Hogyan kerülhetett ez a tudományos előélettel nem rendelkező tanár a palermói obszervatórium élére? Ennek megértéséhez kicsit vissza kell lépnünk az időben. Itália déli részét ekkor a Szicíliai Kettős Királyság[10] foglalta el, ahonnan 1767-ben kiűzték a teljes oktatásügyet kezükben tartó jezsuitákat. Ennek következtében Szicília és egész Dél-Itália oktatási rendszere szó szerint egyik napról a másikra összeomlott. A megújulási próbálkozások keretében 1779-ben mozgalom alakult egy korszerű, európai színvonalú egyetem létrehozására. Az egyetemalapítók nagyívű terveket szőttek: a különböző tanszékekre a legjobb tudósokat akarták megszerezni Európából, így például Lagrange-nak és az enciklopédista d’Alembert-nek is küldtek meghívót. Az elképzelések egyik központi eleme volt egy csillagászati obszervatórium létrehozása, amelynek különös fontosságot adott, hogy ekkoriban Palermo helyzete sem volt elfogadható módon meghatározva a térképen (a földrajzi szélességben például négy perc hiba volt). Az alapítók azonban túl magasra tették a lécet; nemcsak Lagrange-éktól, de kevésbé ismert itáliai tudósoktól is sorra kapták az udvarias visszautasításokat. Az akkor tudományos szempontból mélyponton levő és provinciálisnak tartott Szicília senkit nem vonzott.

Külföldi tanulmányút[szerkesztés]

Ilyen körülmények között nevezték ki 1787 elején az egyetem csillagászati tanszékére a tudományos közéletben addig ismeretlen Piazzit, aki hatalmas lendülettel látott a feladathoz. Még az év tavaszán Párizsba érkezett tanulmányútra, ahol obszervatóriumokat látogatott, és korának olyan nagyságaival ismerkedett meg, mint Lalande és Messier.[11]

Hét hónap párizsi tartózkodás után továbbutazott Londonba, ahol Nevil Maskelyne, az udvari csillagász közvetítésével megismerkedett Jesse Ramsdennel. Ramsden a kor leghíresebb csillagászati műszerkészítője volt (neve a mai csillagászok számára is ismerős a Ramsden-okulárról), akihez egyáltalán nem volt könnyű eljutni. Piazzi azonban elhatározta, hogy leendő obszervatóriuma számára a legjobb műszereket szerzi meg, és kitartását végül siker koronázta. Ramsden csaknem két év alatt teljes csillagászati felszerelést gyártott a számára.

A Ceres felfedezése[szerkesztés]

Nevét világhírűvé a Ceres nevet kapott új bolygónak egy új évszázad első éve első napján, 1801. január 1-jén történt felfedezése tette.

Emlékezete[szerkesztés]

Piazzi nevét viseli az 1923-ban felfedezett ezredik kisbolygó, az 1000 Piazzia. Nem hivatalosan Piazzinak nevezték el a Ceres egy fényes felszíni alakzatát is (ez talán egy kráter lehet), amelyet a Hubble űrtávcső képein fedeztek fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Gran Enciclopèdia Catalana (katalán nyelven). Grup Enciclopèdia
  6. a b www.accademiadellescienze.it (olasz nyelven). (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  7. Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Пиацци Джузеппе, 2015. szeptember 28.
  8. Különböző nyelvű Wikipédiákban és nyomtatott forrásokban 16. vagy 17. is előfordul
  9. Catholic Encyclopedia: Piazzi
  10. A királyság magyar nevét a The Times Atlasz Világtörténelem névhasználata szerint írtuk.
  11. A lent említett forrásmunka a palermói obszervatórium történetéről keresztnév nélkül említi Cassinit is, azonban ez félreértésen alapul, hiszen a „nagy” Cassini 1712-ben meghalt. Piazzi az ő dédunokájával (Dominique, comte de Cassini, 1748-1845) találkozhatott, aki szintén csillagász volt, csakúgy, mint apja és nagyapja.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]