Giuseppe Giacomini

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Giuseppe Giacomini
Született1940. szeptember 7.[1][2][3]
Elhunyt2021. július 28. (80 évesen)[5]
Veggiano[5]
Állampolgárságaolasz
Foglalkozása
Halál okaszívinfarktus

SablonWikidataSegítség

Giuseppe Giacomini (Padova, 1940. szeptember 7.Veggiano, 2021. július 28.) olasz operaénekes (tenor). Rajongói körében „Bepi” néven ismert.

Életpályája[szerkesztés]

Énekesi pályafutását Elena Ceriati, Marcello del Monaco és Vladimiro Badiali mellett kezdte. Miután Olaszország-szerte sikereket ért el énekversenyeken, 1966-ban Vercelliben, a Pillangókisasszony Pinkertonjaként debütált. 1969-ben Pármában és Modenában Turiddu (Parasztbecsület) és Des Grieux (Manon Lescaut) szerepében lépett színpadra.

Első Olaszországon kívüli fellépése 1970-ben Berlinben volt, ahol a Manon Lescaut-ban Des Grieux lovag szerepét alakította. Ezt követően Lisszabonban (1971) A köpeny, Barcelonában (1972) és Bécsben (1973) a Tosca előadásában volt látható, majd 1973-ban a müncheni Staatsoperben is színpadra állt.

1974-ben debütált a tengerentúlon, Buenos Airesben a Teatro Colónban Pinkertont alakította. Ezt követően visszatért Olaszországba, és hatalmas sikereket olyan vezető operaházakban mint a Scala (A végzet hatalma, 1974; Bohémélet, 1975), a nápolyi Teatro San Carlo, a torinói Teatro Regio és az Teatro dell’Opera di Roma.

1975-ben először lépett fel Észak-Amerikában; Connecticutban A Nyugat lánya Ramerrez szerepében volt hallható, majd egy évvel később a Metropolitan Operában debütált A végzet hatalmával. 1976 májusában a párizsi Opéra Garnier-ben Alvaro szerepét énekelte A végzet hatalmában. Ez az alakítás még több szerződést hozott neki, s a következő években játszott többek között a Macbethben, a Don Carlosban, a Trubadúrban, a Bajazzókban és a Toscában is. 1980-ban lépett fel először a Covent Gardenben (A Nyugat lánya).

Külön említést érdemel Marco Tutino La Lupa című művének 1990-es livornói ősbemutatóján való részvétele, ahol Nanni szerepét énekelte, illetve amikor Des Grieux szerepét Puccini Manon Lescaut-jának százéves bemutatóján a Teatro Reggio di Torinóban. Énekelt a brit királyi családnak a Covent Gardenben 1988-ban és Gorbacsovnak Moszkvában. Részt vett az Aida történelmi színpadra állításában a kairói piramisok előtt 1987-ben, és Kalaf volt Szöulban az olimpiai játékok megnyitója alkalmából. Olyan ritka operák felújítása is az ő nevéhez fűződik, mint Donizetti Fausta (Róma, 1981) és Leoncavallo Medici (Frankfurt, 1993) művei. Diszkográfiájában szerepel a Norma felvétele Renata Scottóval (1979).

Díjai és kitüntetései között szerepel a bécsi Staatsoper Kammersänger címe, az Arany Viotti, a Giovanni Zenatello-díj, a C.A.Capelli-díj, az Arany Mascagni és a Giovanni Martinelli-díj.

Hosszú karrierje és valóban rendkívüli hangja ellenére Giacomini soha nem szerzett széles körű hírnevet az operavilágban. Bár azt beszélték, hogy 2000-ben visszavonult, továbbra is koncertezett világszerte, és hatvanadik születésnapja elmúltával is eredményesen lépett fel a Tosca Cavaradossijaként a Covent Gardenben.

Felvételei[szerkesztés]

Év Opera Szereplők Karmester Kiadó
1979 Norma Renata Scotto, Tatiana Troyanos, Paul Plishka James Levine CBS
1984 Manon Lescaut Raina Kabaivanska, Nelson Portella, Giancarlo Luccardi Angelo Campori RCA
1990 Parasztbecsület Jessye Norman, Dmitrij Hvorosztovszkij Semyon Bychkov Philips
1991 A köpeny Juan Pons, Mirella Freni Bruno Bartoletti Decca

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. tenors/giuseppe-giacomini, 2017. október 9., Giuseppe Giacomini
  2. Opera Vivra. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Czech National Authority Database. (Hozzáférés: 2023. január 29.)
  5. a b https://primadituttoverona.it/cronaca/e-morto-il-tenore-giuseppe-giacomini-gasdia-una-delle-voci-piu-straordinarie/

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Giuseppe Giacomini című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]