Gilbert Newton Lewis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gilbert Newton Lewis
Életrajzi adatok
Született 1875. október 23.
Weymouth, Massachusetts
Elhunyt 1946. március 23. (70 évesen)
Berkeley, Kalifornia
Születési neve Gilbert Newton Lewis
Nemzetiség USA amerikai
Iskolái
Pályafutása
Szakterület fizikai kémikus
Szakmai kitüntetések
  • Willard Gibbs Award
  • Honorary Doctor of the University of Madrid Complutense

Hatással voltak rá Irving Langmuir
Merle Randall
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gilbert Newton Lewis témájú médiaállományokat.

Gilbert Newton Lewis (Weymouth, 1875. október 23.Berkeley, 1946. március 23.) amerikai fizikus, kémikus. Neve összeforrt a róla elnevezett sav-bázis elmélettel (Lewis–Pearson-elmélet) és a kovalens kötésről alkotott elméletével.

Felfedezései[szerkesztés]

  • Lewis–Pearson-féle sav-bázis elmélet:

Sav olyan anyag, mely elektronpár leadására képes, azaz elektronpár-donorok. A bázisok pedig elektronpár-akceptorok, tehát elektronpár felvevők. Az 1938-ban felfedezett elméletet, 1963-ban Ralph G. Pearson tovább fejlesztette és mind a savak, mind a bázisok esetén megkülönböztet úgynevezett hard (kemény) és soft (lágy) változatokat.

Ezen elmélet szerint a pontszerű atomokat egyszerű kötés köti össze és ez minden anyagra egyformán igaz. Lewis ekkor még nem ismerte sem az ionos kötést (Coulomb-erő) sem a másodlagos kötő erőket (pl. van der Waals-kötés).

A mágia elmélete[szerkesztés]

Gilbert N. Lewis töredékekben megmaradt írásaiból arra következtethetünk, hogy a tudós előszeretettel foglalkozott ezoterikával, spiritualitással. Elmélete szerint öt dimenzió létezik (három tér dimenzió, az idő és az általa asztrálgömbnek nevezett spirituális dimenzió). Lewis azt állította, hogy "a mágia nem más, mint a természettudományok gyakorlása magasabb szinten". Jegyzeteit a szerző látta el a Theory of Magic (a mágia elmélete) címmel.

További információk[szerkesztés]

  • Hildebrand, Joel H.: Gilbert Newton Lewis 1875–1946 (angol nyelven) (PDF). Biographical Memoirs pp. 210–235. National Academy of Sciences, Washington D.C., 1958. (Hozzáférés: 2013. február 9.)