Gervais du Bus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gervais du Bus
Született13. század
Normandia[1]
Elhunyt14. század
Állampolgárságafrancia
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Gervais du Bus (14. század) francia költő.

Élete[szerkesztés]

A királyi kancellária jegyzője lehetett a 14. század első évtizedeiben. Feltehetően az 1310-ben és 1314-ben íródott, két könyvből álló verses regényének címe: Roman de Fauvel. Fauvel egy az Antikrisztust megszemélyesítő ló, egy képzeletbeli szörny. Nevének betűi hat, a szerző szerint a korabeli világot hatalmában tartó bűn kezdőbetűit adják ki: hízelgés, fösvénység, aljasság, lelkiismeretlenség, irigység és feslettség.

Flaterie si s’en derive…
Et puis en descent Avarice
Vilenie et variété
Et puis Envie et Lascheté…
Pren un mot de chacune lettre

Francia nyelvterületen a hasonló lószerű szörnyetegek hagyománya egészen a 12. századig ment vissza (Fauve, Fauvel, Ânesse fauve). Gervais du Bus csak a második könyvet szignózta (Gerues du Bus), így az első Fauvel-könyv szerzősége bizonytalan, s nem lehetetlen, hogy az Chaillou de Pesstain nevéhez köthető.

Források[szerkesztés]

  • Marian Edwardes, A summary of the literatures of Modern Europe (England, France, Germany, Italy, Spain) from the origins to 1400, London, Dent, 1907, 288.
  • Rosamond McKitterick, The New Cambridge Medieval History, Cambridge, Cambridge University press, 2005, 411.
  1. https://books.google.fr/books?id=oMfDDwAAQBAJ&pg=PA189&dq=gervais+du+bus+normand&hl=fr&newbks=1&newbks_redir=0&source=gb_mobile_search&sa=X&ved=2ahUKEwij0468i9ODAxWBfqQEHcunDQgQ6AF6BAgMEAM#v=onepage&q=gervais%20du%20bus%20normand&f=false