Geronimo Stilton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Geronimo Stilton
Geronimo Stilton
Geronimo Stilton
Eredeti cím Geronimo Stilton
Műfaj gyermek- és ifjúsági irodalom
Díjak
  • Prijs van de Nederlandse Kinderjury (2010)
  • Prijs van de Nederlandse Kinderjury (2011)
  • Prijs van de Nederlandse Kinderjury (2012)
  • Prijs van de Nederlandse Kinderjury (2013)
  • Prijs van de Nederlandse Kinderjury (2015)
Kiadás
Kiadás dátuma 2006
A Wikimédia Commons tartalmaz Geronimo Stilton témájú médiaállományokat.

A Geronimo Stilton egy gyerekkönyv-sorozat, amelyet az olasz írónő, Elisabetta Dami talált ki és írt. Olaszországban az Edizioni Piemme jelenteti meg a könyveket. Különlegességként megemlítendő, hogy a könyveken a főszereplő neve van feltüntetve íróként, Elisabetta helyett.

Cselekmény[szerkesztés]

A könyvsorozat a címadó főszereplő egérről, Geronimo Stiltonról szól (a stilton egy sajtfajta), aki családjával együtt él a kitalált Egérvárosban. Geronimo újságíróként dolgozik. Különféle kalandokba keveredik nővérével és testvéreivel, annak ellenére, hogy csak csendes és nyugodt életet szeretne élni. A könyvekben a történetek önéletrajz-szerűen vannak írva, ezzel is biztosítva a könyvsorozat különlegességét, illetve humorát.

Tévésorozat[szerkesztés]

A könyvek nagyon népszerűek lettek, ezért 2009-ben olasz-amerikai-francia közreműködéssel televíziós rajzfilmsorozat készült a könyvek alapján. Magyarországon az M2 vetítette a műsort, Olaszországban pedig a Rai és az M6. Külföldön 2009. szeptember 15-étől 2017. február 28-áig sugározták. 23 perces egy epizód. 3 évadot élt meg 78 epizóddal.

Egyéb kiadványok[szerkesztés]

Egy képregény és színdarabok is jelentek meg a Geronimo Stilton név alatt.

Népszerűség[szerkesztés]

A Geronimo Stilton könyvsorozat a világ egyik legnépszerűbb gyerekkönyve, az egész világon 130 millió példány kelt el, és 35 különböző nyelvre lett lefordítva. Magyarországon is szépen fogytak a könyvek, és a televíziós sorozat is népszerűségnek örvendett. Itthon az Alexandra Könyvkiadó gondozásában jelent meg a sorozat.

Magyarul[szerkesztés]

Források[szerkesztés]