Gerla (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gerla
Wenckheim Castle in Gerla.jpg
Közigazgatás
Település Békéscsaba
Városhoz csatolás 1984
Korábbi rangja község
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Gerla (Békéscsaba)
Gerla
Gerla
Pozíció Békéscsaba térképén
é. sz. 46° 42′ 01″, k. h. 21° 11′ 07″Koordináták: é. sz. 46° 42′ 01″, k. h. 21° 11′ 07″
Gerla weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Gerla témájú médiaállományokat.
Békéscsaba városrészei

Gerla egykori község, 1984 óta Békéscsaba városrésze Békés megyében.

Fekvése[szerkesztés]

A megyeszékhelytől 8 km-re északkeleti irányban fekszik, a Békéscsaba-Doboz összekötő út mentén. A Fekete és a Fehér Körös összefolyása kb. 10 km-re található a településtől. Manapság már a nagyszámú kiköltözések miatt az eredeti városhatárt régen átlépte Békéscsaba, így a valóságban a szélen álló házaktól már csak 3-4 kilométerre helyezkedik el a városrész.

Története[szerkesztés]

Az alföldi kistelepülés nevét már az 1295-ben kelt írásos emlékekben is megtaláljuk, de története ennél sokkal korábbra vezethető vissza, erről tanúskodnak a gyulai múzeumban található, innen származó kőkori eszközök. A falu a történelem során többször elnéptelenedett, majd mindig visszatértek a régi lakosok. A területnek a 14. században az Ábránffy család volt a birtokosa, később ( a 19. század közepén ) a Wenckheim család tulajdonába jutott.

Gerla 1958-ig Doboz közigazgatási területéhez tartozott, ekkor önálló községgé alakult. 1984-ben azonban önállósága megszűnt, mivel Békéscsabához csatolták.

Közlekedése[szerkesztés]

A Békéscsaba-Doboz mellékút mellett található, ami elég jó minőségű, 2x1 sávos. Gerlát a 20-as számú helyi járatú autóbusz köti össze a megyeszékhellyel, amely megfelelő, munkanapokon csúcsidőben 20-30 perces követési idővel jár, egyéb időben pedig óránként. A belvárostól kb. 10 perc elérni tömegközlekedéssel a településrészt. A helyközi (dobozi) járatok egy része is megáll a gerlai elágazásnál lévő buszmegállóban, az esti és hétvégi járatok betérnek Gerlára.

Iskola[szerkesztés]

Gerlának külön általános iskolája van, amelynek érdekessége, hogy a megyeszékhelyen évente megrendezésre kerülő utcai futógálán rendszeresen megnyerik az iskolák között létszámverseny százalékban résztvevők számát, köszönhetően a sportos jellegnek és a szülők, nagyszülők nagy lelkesedésének.

Nevezetességei[szerkesztés]

1234-ben és 1257-ben található említés a gerlai monostor apátjáról, az 1332-37-es években már csak plébánosról van szó. Temploma Szent Miklós tiszteletére volt szentelve. Az 1531-es okiratok arról tudósítanak, hogy ferences szerzetesek klastroma lett Gerla. Az Ábránffy család 1553-ban ferences rendi zárdát építtetett itt. 1854-ben Ybl Miklós tervei szerint U-alakú barokk, földszintes kastély épült. A kastély közepén 1869-ben épült kápolna eredeti állapotában megmaradt. A park természetvédelmi terület.

Források[szerkesztés]