Gerf Husszein-i templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gerf Husszein-i templom
Hasznosítása
Felhasználási terület régészeti lelőhely
Elhelyezkedése
Gerf Husszein-i templom (Egyiptom)
Gerf Husszein-i templom
Gerf Husszein-i templom
Pozíció Egyiptom térképén
é. sz. 23° 17′, k. h. 32° 54′Koordináták: é. sz. 23° 17′, k. h. 32° 54′
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Gerf Husszein-i templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A részben sziklába vájt Gerf Husszein-i templomot (egyiptomi nyelven Per Ptah,Ptah háza”) Szétau, Núbia alkirálya építtette II. Ramszesz uralkodásának 45. évében, i. e. 1237 körül Ptah, Ptah-Tatjenen, Hathor és a fáraó tiszteletére.[1][2] Asszuántól 90 kilométerre délen épült, részben sziklába vájva.[3] A pülónhoz (az ókori egyiptomi templomok kettős kapujához) kosfejű szfinxekkel szegélyezett út vezetett a Nílustól. Innen nyílt az oszlopos udvar, amelyet hat oszlop és nyolc szobor vett körül;[4] a bejáratát hatalmas Ozirisz-szobrok díszítették.[5] Az épület hátsó része 43 méter mélyen nyúlt be a sziklába, szerkezete hasonló volt az Abu Szimbel-i templomokéhoz: két sorban három szoborral övezett oszlopos csarnok, és négy szoborfülke, mindegyiket isteni háromságok díszítették.[6] Az oszlopon túli teremben helyezkedett el az áldozati asztal és a bárkaszentély, a sziklából Ptah, Ramszesz, Ptah-Tatjenen és Hathor kultuszszobrát faragták ki.

A templom azon ókori núbiai egyiptomi műemlékek egyike, amelyeket az Asszuáni-gát építése érdekében részlegesen áthelyeztek. (Az 1960-as években az akkor épülő asszuáni gát miatt számos ókori egyiptomi templom veszélybe került, ezek ugyanis az új gát megépítésével víz alá kerültek volna. Nemzetközi összefogással a templomokat sikerült áttelepíteni olyan helyekre, ahol nem fenyegeti őket veszély.) Ma az áthelyezett része Új-Kalabsában áll; sziklába vájt részeit elborította a víz.

A gát építésekor Gerf Husszeinben is leletmentő akciót végeztek. Ennek során a templom szabadon álló részeit egy arrébb fekvő területre helyezték. Sziklába vájt része az eredeti helyén maradt, ma a Nasszer-tó vize fedi.[7]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nicolas Grimal, A History of Ancient Egypt, Blackwell Books, 1992. p.260
  2. Grimal, p.260
  3. Dieter Arnold, Nigel Strudwick & Sabine Gardiner, The Encyclopaedia of Ancient Egyptian Architecture, I.B. Tauris Publishers, 2003. p.98
  4. Arnold, Strudwick & Gardiner, p.99
  5. Grimal, p.260
  6. Arnold, Strudwick & Gardiner, p.99
  7. Abu Szimbel | Művészettörténet - 7. évfolyam | Sulinet Tudásbázis. tudasbazis.sulinet.hu. (Hozzáférés: 2020. május 21.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]