Gerardo Morán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gerardo Morán
SzületettGerardo Morán
1958december 2. (65 éves)
San Pablo de Pita, Caluma, Bolívar, Ecuador
BeceneveEl Más Querido
Állampolgárságaecuadori[1]
Nemzetiségeecuadori
Foglalkozásaénekes
A Wikimédia Commons tartalmaz Gerardo Morán témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gerardo Morán (Caluma, Bolívar, 1968. december 2. –) ecuadori énekes, más néven El Más Querido (A Legkedveltebb). Dalaiban leginkább a tecnocumbia zenei stílust alkalmazza. Az énekesi karrierje mellett rövid ideig politikai tisztséget is vállalt Bolivar tartományban képviselőként.

Életrajz[szerkesztés]

1968 december 2-án született San Pablo de Pita településen, Caluma kantonban, Bolívar, Ecuadorban. Korán megtanult gitározni, és 8 évesen amatőr versenyeken kezdett énekelni.

Gerardo Morán 2016-ban

Zenei karrier[szerkesztés]

Professzionális karrierje 1985-ben kezdődött, 17 évesen. Ekkor adta ki első albumát olyan dalokkal, mint a 17 años (17 év) és a Hay que saber amar (Szeretni tudni kell),amellyel nagy sikert aratott.

1987-es lemezét zenegép kíséretében adta elő, de ez az előzőnél kevésbé volt sikeres. 2000-ben indította útjára következő lemezprodukcióját, amellyel hatalmas hírnévre tett szert, Ezen az albumon találhatóak a legismertebb slágerei, mint az En vida. Ennek a sikernek köszönheti az El Más Querido de Ecuador becenevet is, amely dalaiban is visszaköszön.

2013-ban együtt énekelt Jesús Fichamba énekessel Machala városában, a Plaza Colón felavatási ünnepségén.

2014-ben megjelentette Linda Guambra, Adiós és Negra del Alma című dalait, valamint közös fellépéseket vállalt Romeo Santosszal és Américóval.

Politikai szerepvállalás[szerkesztés]

A 2009-2013 közötti időszakban Bolívar tartományban választott képviselő volt.

Magánélet[szerkesztés]

Nős, négy gyermeke van. Két lány (Jéssica Dayana és Kerly Estefanía), valamint ikerfiúk (Jahir Gerardo és Joshua Gerardo) édesapja.

2015-ben jogvitába keveredett Jenny Paoly Romero énekesnővel, aki azt állította, hogy Gerardo szeretője volt, és ennek a románcnak köszönhetően ikrei születtek, akik közül az egyik lánya születéskor meghalt.

Népszerűség[szerkesztés]

2016-ban egy ecuadori tévécsatorna, az Ecuavisa minisorozatot készített El más querido néven, amelyet Gerardo Morán élete inspirált. A sorozat az énekes zene pályafutásának kezdetével és az akkori szerelmi ügyeivel foglalkozik, a főszerepben pedig Santiago Carpio színész játszik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. inferred from place of birth

Források[szerkesztés]