Gephyromantis spiniferus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gephyromantis spiniferus
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Aranybékafélék (Mantellidae)
Alcsalád: Mantellinae
Nem: Gephyromantis
Faj: G. spiniferus
Tudományos név
Gephyromantis spiniferus
(Blommers-Schlösser & Blanc, 1991)
Szinonimák
  • Mantidactylus spiniferus Blommers-Schlösser & Blanc, 1991
  • Mantidactylus (Gephyromantis) spiniferDubois, 1992
  • Gephyromantis (Duboimantis) spiniferGlaw & Vences, 2006
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gephyromantis spiniferus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gephyromantis spiniferus témájú médiaállományokat és Gephyromantis spiniferus témájú kategóriát.

A Gephyromantis spiniferus a kétéltűek (Amphibia) osztályába és a békák (Anura) rendjébe aranybékafélék (Mantellidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Madagaszkár endemikus faja. A sziget délkeleti részén, az Andringitra-masszívumtól az Andohahela Nemzeti Parkig, 600–1000 m-es tengerszint feletti magasságban, érintetlen esőerdőkben honos.[1]

Megjelenése[szerkesztés]

Kis méretű Gephyromantis faj. a hímek testhossza 33–35 mm, a nőstényeké 32–38 mm. Morfológiailag hasonlít a Gephyromantis asper fajra, de mérete nagyobb, és bőrredői határozottabbak. Hasi oldalán, különösen a nőstények esetében nagyon jellegzetes fekete-fehér kontrasztos mintázat látható. A hímeknek oldalt feketés színű hanghólyagjuk van.[2]

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A vörös lista a mérsékelten fenyegetett fajok között tartja nyilván. Fő veszélyt élőhelyének elvesztése jelenti számára a mezőgazdaság, a fakitermelés, a szénégetés, a legeltetés, az inváziv eukaliptuszfajok terjedése és a lakott települések terjeszkedése következtében. Több védett területen, az Andohahela Nemzeti Parkban, az Andringitra Nemzeti Parkban és a Kalambatritra Rezervátumban is megtalálható.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Frost, Darrel R.: 'Gephyromantis spiniferus (Blommers-Schlösser and Blanc, 1991). Amphibian Species of the World: an Online Reference. Version 6.0. American Museum of Natural History, 2018. (Hozzáférés: 2018. december 11.)
  2. Glaw, F., and Vences, M. (2007). Field Guide to the Amphibians and Reptiles of Madagascar. Third Edition. Vences and Glaw Verlag, Köln.

Források[szerkesztés]