Geosits István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Geosits István
Geosits Stefan 2017.jpg
Életrajzi adatok
Született 1927. augusztus 17. (92 éves)
Szentpéterfa
Munkássága
Vallás római katolikus egyház

Geosits István (horvátul Štefan Geošić) (Szentpéterfa, 1927. augusztus 17. –) Ausztriában élő nyugalmazott római katolikus plébános, kutató, író, fordító, a kortárs burgenlandi horvát nyelv szerzője.

Élete és munkássága[szerkesztés]

A Vas megyei Szentpéterfán született. Itt végezte általános iskolai tanulmányait, a gimnáziumot Szombathelyen fejezte be, majd pedig a szomszédos Ausztria fővárosában, Bécsben hallgatott teológiát. Burgenland területén szentelték pappá. 1952 és 1955 között káplánkodott a horvátok lakta Füles, Pándorfalu és Malomháza településeken. Később Jeruzsálemben és Rómában folytatta teológiai tanulmányait, többek között biblikus teológiát hallgatott ún. tanulmányi szabadság keretében.

Geosits István 2016-ban.

1958-ban helyezték Kelénpatakra. 1964-ben teológiai doktorátust is nyert és 1991-ig főiskolai docens volt. 1976-ban felújíttatta a falu római katolikus templomát és tevékenyen részt vett a horvát kulturális élet szervezésében. A helyi színjátszókörnek anyanyelvű színdarabokat írt, amelynek nagy hagyománya van a burgenlandi horvátok irodalmában. Ebben az időben nekilátott, hogy lefordítsa héber nyelvből az ószövetségi Szentírást gradišćei nyelvre, továbbá módosított fordítást készített a már meglevő Újszövetséghez. Utóbbit görög nyelvből fordította le, az addig használt verzió ugyanis a latin Vulgata alapján készült. A hosszas munka 2016-ra fejeződött be és április 24-én bemutatták az új gradišćei Bibliát, amely több vaskos kötetben jelent meg. Több ima- és liturgikus könyv megírásában, vagy abban való közreműködés fűződik a nevéhez.

Geosits István készített történeti monográfiát is Szentpéterfáról, Kelénpatakról és burgenlandi horvátokról. 2012. június 24-én került sor ünnepélyes gyémántmiséjére Kelénpatakon. Munkájáért 2015-ben elnyerte a Grádistyei Horvátok Kulturális Díját.

Külső hivatkozások[szerkesztés]