Geosits István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Geosits István
Geosits Stefan 2017.jpg
Életrajzi adatok
Született 1927. augusztus 17.
Szentpéterfa
Elhunyt 2022. június 20. (94 évesen)
Kelénpatak
Munkássága
Vallás római katolikus egyház
A Wikimédia Commons tartalmaz Geosits István témájú médiaállományokat.

Geosits István (horvátul Štefan Geošić) (Szentpéterfa, 1927. augusztus 17.Kelénpatak, 2022. június 20.[1]) ausztriai római katolikus plébános, kutató, író, fordító, a kortárs burgenlandi horvát nyelv szerzője.

Élete és munkássága[szerkesztés]

A Vas megyei Szentpéterfán született. Itt végezte általános iskolai tanulmányait, a gimnáziumot Szombathelyen fejezte be, majd pedig a szomszédos Ausztria fővárosában, Bécsben hallgatott teológiát. Burgenland területén szentelték pappá. 1952 és 1955 között káplánkodott a horvátok lakta Füles, Pándorfalu és Malomháza településeken. Később Jeruzsálemben és Rómában folytatta teológiai tanulmányait, többek között biblikus teológiát hallgatott ún. tanulmányi szabadság keretében.

Geosits István 2016-ban.

1958-ban helyezték Kelénpatakra, ahol haláláig élt. 1964-ben teológiai doktorátust is nyert és 1991-ig főiskolai docens volt. 1976-ban felújíttatta a falu római katolikus templomát és tevékenyen részt vett a horvát kulturális élet szervezésében. A helyi színjátszókörnek anyanyelvű színdarabokat írt, amelynek nagy hagyománya van a burgenlandi horvátok irodalmában. Ebben az időben nekilátott, hogy lefordítsa héber nyelvből az ószövetségi Szentírást gradišćei nyelvre, továbbá módosított fordítást készített a már meglevő Újszövetséghez. Utóbbit görög nyelvből fordította le, az addig használt verzió ugyanis a latin Vulgata alapján készült. A hosszas munka 2016-ra fejeződött be és április 24-én bemutatták az új gradišćei Bibliát, amely több vaskos kötetben jelent meg. Több ima- és liturgikus könyv megírásában, vagy abban való közreműködés fűződik a nevéhez.

Geosits István készített történeti monográfiát is Szentpéterfáról, Kelénpatakról és burgenlandi horvátokról. 2012. június 24-én került sor ünnepélyes gyémántmiséjére Kelénpatakon. Munkájáért 2015-ben elnyerte a Grádistyei Horvátok Kulturális Díját.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Stefan Geosits: Szentpéterfa. 1221–1996 / Petrovo Selo / Prostrum; Tusch, Wien, 1996

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]