Georgia zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Georgia zászlaja

Használatállamzászló
Arányok2:3, 3:5 vagy 5:8
Elfogadva2003. február 19.
Adoptálás2003. május 8.
A Wikimédia Commons tartalmaz Georgia zászlaja témájú médiaállományokat.

Georgia állam jelenlegi zászlaját 2003. február 19-én adoptálták. A zászló piros-fehér-piros csíkos, míg a bal felső sarokban egy kék négyszög látható, tizenhárom fehér csillaggal és az állam arany címerével. A címerben a boltív az állam alkotmányát képviseli, míg az oszlopok a kormány három ágazatát. Ezek ellett megjelenik rajta az állam mottója is, a „Bölcsesség, Igazság és Mérsékeltség.” Az épületet egy, a polgárháború idejében elterjedt öltözékbe öltözött férfi védi. A tizenhárom csillag az eredeti tizenhárom gyarmat jelképe.[1]

A zászló alapja a Konföderáció első zászlajára épült.[2] Miután Mississippi 2020-ban megváltoztatta zászlaját, Georgia maradt egyike azon kevés államnak, amelynek még napjainkig is vannak elemei a polgárháború idei ország jelképeiből.[3][4] Egyike annak a három államnak (a másik kettő Florida és Mississippi), amelynek zászlóján szerepel az Istenben Bízunk felirat.

Korábbi zászlók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. State Flags of Georgia (amerikai angol nyelven). New Georgia Encyclopedia. (Hozzáférés: 2022. július 6.)
  2. Jackson, Edwin L.. State Flags of Georgia. New Georgia Encyclopedia 
  3. CNN, AJ Willingham: Mississippi changing its flag isn't the end of Confederate symbols in state flags. CNN. (Hozzáférés: 2022. július 6.)
  4. Unity Through Design: The Power of Flags | Michael Green | TEDxTAMUSalon” (hu-HU nyelven).  
  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap