Georges Lacombe (festő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Georges Lacombe
Önarcképe (kb. 1890)
Önarcképe (kb. 1890)

Született 1868. június 18.
Versailles
Meghalt 1916. június 29. (48 évesen)
Alençon
Nemzetisége francia francia
Stílusa szimbolista
divizionista
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Georges Lacombe témájú médiaállományokat.

Georges Lacombe (Versailles, 1868. június 18.Alençon, 1916. június 29.) francia festő és szobrász. Őt tartják szimbolizmus egyik atyjának és tagja volt a Nabis művész csoportnak.

Életútja és munkássága[szerkesztés]

Lacombe jómódban élő művészcsaládban született, édesanyja, Laure kiemelkedő festőművész volt. Lacombe tanulmányokat Párizsban, a Julian Akadémián folytatott, tanítómesterei az impresszionisták voltak, Alfred Philippe Roll és Henri Gervex.

1892-ben csatlakozott Lacombe a fiatal képzőművészek Nabis mozgalmához, melyhez neoimpresszionisták, azaz pointillisták tartoztak, Émile Bernard, Paul Sérusier. A Nabis csoport legtöbb tagja, köztük Lacombe is, az 1890-es években a nyarakat Bretagne-ban töltötte. Lacombe számára is az egyik legkedvesebb hely Camaret-sur-Mer, ahol szimbolista stílusban festett, pointillista technikákat is alkalmazva. 1893-ban Lacombe megismerkedett Paul Gauguinnel, aki nagy hatással volt rá.

Lacombe kitűnt nemcsak a festészetben, hanem a fafaragásban is, számos szimbolikus faszobrot alkotott, ő lett a Nabi-k szobrásza, ahogyan barátai nevezték.

Lacombe 1916-ban, 48 éves korában halt meg tuberkulózisban, legtöbb munkáját a párizsi Musée d’Orsay őrzi. Őriz tőle jeles munkákat a Musée des Beaux-Arts de Rennes is.

Képek (válogatás)[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]