George Lincoln Rockwell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
George Lincoln Rockwell
George Lincoln Rockwell.jpg
Született 1918. március 9.
Bloomington
Elhunyt 1967. augusztus 25. (49 évesen)
Arlington megye
Foglalkozása politikus
tiszt
pilóta
Iskolái Brown Egyetem

George Lincoln Rockwell az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz George Lincoln Rockwell témájú médiaállományokat.

George Lincoln Rockwell (1918. március 19. – 1967. augusztus 25.), amerikai nemzetiszocialista politikus.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Született 1918. március 19-én az Amerikai Egyesült Államokban, az Illinois állam beli Bloomington nevű szénbányász/gazdálkodó településen. Édesapja humorista, míg édesanyja táncos volt. Szülei hat éves korában elváltak.

Gyermekkorát Maine, Rhode Island és New Jersey államokban töltötte. Apja egy mainei kisvárosban élt, így a fiatal Rockwell ott töltötte nyarait, amiket rendszerint túrázással, kirándulással és vitorlázással töltött el. Az apjával eltöltött nyári vitorlázások miatt egész életében a vitorlázás kedvelője lett. Kapcsolata a szüleivel igen szeretetteljes volt, ami a család felbomlása után is megmaradt. Egészséges és átlagos gyermekkora volt.

1938 őszén a Brown Egyetemen kezdett tanulni, ahol filozófiát tanult, bár érdeklődött a tudományok iránt is.

A második világháború kitörése után – mint több millió amerikai hazafi – ő is jelentkezett a hadseregbe.

1944-ben a Guam elleni támadásban a légi támogatást irányította, amiért előléptették '45-ben. A háború után visszatért a civil élethez, ahol művészként kezdett új életet.

Összeházasodott egy lánnyal, akit a Brown Egyetemen ismert meg. A házasság nem volt tökéletes, bár így is 10 évig tartott.

Politikai életútja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hadsereg elhagyása utáni első 5 évben New York és Maine államokban művészeteket tanult, reklámfotózott, festett, írt. 1950-ben visszatért a seregbe, a Koreai háború miatt, Kaliforniában képzett ki vadászpilótákat. A politikai pályafutása is ekkor kezdődött. Egy ismerőse ekkor adott neki kölcsön kommunista-ellenes könyveket. A politikába való elmerülés után a zsidóság és a kommunizmus összefonódását állapította meg és ekkor kezdett a hitleri eszmerendszer után érdeklődni. Ekkor döbbent rá, hogy a rossz oldalon harcolt a háborúban.

Mein Kampf példány keresett a könyvtárakban, és nekiült elolvasni. A nemzetiszocializmus eszméje akkor érintette meg.

1953 után kezdett bele a kampányába. Előbb egy csendes szerveződés vezetője lett, de a terve már megvolt egy keménymagú nemzetiszocialista szervezet felépítésére. Határozott elképzelései voltak mind a gazdaságról, mind a faji és szociális kérdésekről.

1957-1958 nehéz két év volt számára. New York, New Jersey és Pennsylvania között utazgatott, a gondolatait vetette papírra.

1958-ban szervezte meg az első tiltakozást a Fehér Ház előtt, de több államban is szerveződtek tüntetések, Atlantában (Georgia) és Louisvilleben (Kentucky). Ezek a megmozdulások még nem nyílt nemzetiszocialista demonstrációk voltak. 10 héttel később Atlantában egy zsinagóga titokzatos körülmények között felrobbant, ekkor a média hadjáratot indított Rockwell és támogatói ellen.

Ekkor már a nemzetiszocializmust látta az egyetlen kiútnak. Nem érdekelte, hogy mit terjeszt a média, a saját újtját járva "náciként" terjesztette a szélsőjobboldali propagandát. Házára egy hatalmas horogkeresztet tett és megkezdődött a valódi szerveződés. Rohamosztagosok csatlakoztak hozzá, létszámuk rohamosan növekedett. A rendőrség folyamatos házkutatásokkal nehezítette ő és emberei helyzetét, a média "Amerikai Führer"-nek hívta. Megalapította az "Amerikai Párt"-ot, amit később "Amerikai Náci Párt"-nak nevezett át.

Mivel akcióik folyamatosan a média kereszttüzében voltak, így terjeszthette az eszmét. Pártja leginkább a zsidóság befolyása, a kommunizmus, a marxizmus, a bolsevizmus és a keményvonalas kapitalizmus ellen emelte fel szavát.

1960-ban adták ki a "Stormtrooper" nevű magazinukat. A közszereplését egyre több rádió és televízió kezdte letiltani, ámbár a Playboynak is adott interjút. 5 éven keresztül elég erős nyomás alá került.

1965-ben Virginia állam kormányzóválasztásán indult. Erős kampányba kezdett, 5730 szavazatot kapott. (Virgina lakossága 7 196 750 fő)

1966. január 1-jén az Amerikai Náci Párt nevét Nemzetiszocialista Fehéremberek Pártjára változtatta.

1967-ben fejezte be a White Power (fehér hatalom) című könyvét.

1967. augusztus 25-én, egy pénteki napon az arlingtoni főhadiszállásuk közelében egy golyó leterítette. A gyilkosa egy néhány hónappal azelőtt a pártból kirúgott férfi volt, aki marxista ideológiát csempészett a párt publikációi közé. Miután az Amerikai Egyesült Államok kormánya megvonta Rockwell jogát, hogy temetőben temethessék el, elhamvasztása után a párttársai egy nemzetiszocialista búcsúszertartás keretében emlékeztek meg róla Arlingtonban.

Publikációi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Interjúk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a George_Lincoln_Rockwell című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.