George-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
George-tó
Műholdfelvétel az Edward-tóról (balra) és a George-tóról (jobbra)
Műholdfelvétel az Edward-tóról (balra) és a George-tóról (jobbra)
Ország(ok)  Uganda
Vízgyűjtő terület9000 km2
Elsődleges források Katonga River
Elsődleges lefolyások Kazinga-csatorna
Hosszúság23 km
Szélesség18 km
Felszíni terület250 km2
Legnagyobb mélység7,0 m
Tszf. magasság914 m
Elhelyezkedése
George-tó (Uganda)
George-tó
George-tó
Pozíció Uganda térképén
é. sz. 0° 00′, k. h. 30° 12′Koordináták: é. sz. 0° 00′, k. h. 30° 12′

A George-tó, másik nevén Dweru-tó Ugandában található. A tó vízfelszíne 250 négyzetkilométert borít be. A George-tó a Nagy-hasadékvölgy tórendszerének egyik tagja, ugyanakkor a Nagy-tavak közé nem sorolható. Akárcsak a térségben elhelyezkedő több tavat, a George-tavat is a Brit uralkodócsalád egyik tagja után nevezték el, történetesen V. György brit király után. A tóból délnyugati irányban az Edward-tó felé folyik el a tóban felgyülemlő plusz vízmennyiség a Kazinga-csatornán keresztül.

Henry Morton Stanley volt az első európai 1875-ben, aki látta a tavat, miután a Katonga-folyó nyomvonalát követve eljutott idáig a Viktória-tótól. Úgy gondolván, hogy e vízfelület az Albert-tó része, a víztestet Beatrice-öbölnek nevezte el.[1] Az 1888 és 1889 közt tett látogatása során rájött, hogy valójában két különálló tóról van szó, ezért ekkor változtatta meg az eredeti elnevezést a napjainkban is használatos földrajzi névre.

Források[szerkesztés]

  1. Newman, James L.(2004) Imperial Footprints, Potomac Books, ISBN 1-574-88597-9, p. 121

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lake George (Uganda) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.