Tárnicsfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gentianaceae szócikkből átirányítva)
Tárnicsfélék
Szártalan tárnics (Gentiana acaulis)
Szártalan tárnics (Gentiana acaulis)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids I
Rend: Tárnicsvirágúak (Gentianales)
Család: Gentianaceae
Juss.
Alcsaládok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tárnicsfélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tárnicsfélék témájú kategóriát.

A tárnicsfélék (Gentianaceae) a tárnicsvirágúak (Gentianales) rendjének névadó családja. 87 nemzetség több mint 1500 faja tartozik ide.[1] Kozmopolita elterjedésű család. Tagjai elsősorban lágy szárúak, de (főleg a trópusokon) cserjék és fák is megtalálhatók köztük, gyakran rizómásak. Színeik és virágformáik nagy változatosságot mutatnak. Legnagyobb nemzetségei a leginkább magashegységi tárnics (Gentiana), a tárnicska (Gentianella) és az ezerjófű (Centaurium).

Virágaik aktinomorfak, hímnősek forrt csészével és pártával. A csésze viszonylag nagy, a párta többnyire harang vagy tölcséres alakú. A porzók a sziromlevelek belső részéhez kapcsolódnak (epipetalous), a pártacimpákkal váltakoznak. A termőtáj alapjánál mirigyes lemez található, a virágok parietális (fali) placentációjúak. A virágzat kettős vagy többes bogas virágzat.

Termésük kettős fedővel nyíló toktermés, egyes fajoknak bogyótermése van. Cönokarpikus magházuk csúcsi részén a két termőlevél még csak lazán kapcsolódik egymáshoz.[2] A magok aprók, a magfehérje olajos, a csíra (embrió) egyenes.

Egyszerű alakú leveleik átellenesek, ritkábban váltakozók, ép szélűek. A pálhák hiányoznak, de a levélalapon a gyantás mirigyszőrök (kollaterák) megtalálhatók. Edénynyalábjaik jellemzően bikollaterálisak. A tárnicsfélék gyakran tartalmaznak keserűanyagokat, iridoidokat.

Egyes nemzetségei (pl. Voyriella) szaprofiton életmódot folytatnak, leveleik apró pikkellyé redukálódtak, klorofillt nem tartalmaznak; részleges mikoheterotrófia jellemző rájuk.

Néhány faját dísznövényként termesztik.

Nemzetséglista[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lena Struwe (Editor), Victor A. Albert (Editor). Gentianaceae. Cambridge University Press, 662. o. (2002. április 7.). ISBN 0521809991 [halott link]
  2. Turcsányi Gábor és Turcsányiné dr. Siller Irén: Növénytan (1999, 2005), Kempelen Farkas Digitális Tankönytár 61. A tárnicsvirágúak rendje - Gentianales]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gentianaceae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Podani János. A szárazföldi növények evolúciója és rendszertana (2003). ISBN 963 463 632 2