Gentherm Incorporated

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gentherm Hungary Kft. szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gentherm Incorporated
Típus Incorporated
Jogelőd Amerigon
Alapítva 1991[1]
Székhely Northville, MI, USA
Kiszolgált területek globális
Iparág autóipar
Alkalmazottak száma 10000+
Leányvállalatai Gentherm Hungary Kft.
Tőzsde NASDAQ: THRM

A Gentherm Incorporated weboldala
SablonWikidataSegítség

A Gentherm Incorporated (korábban Amerigon) készítette az első termoelektronikusan fűtött és hűtött ülésrendszert az autóipar számára.

A vállalat manapság különböző iparágak termomenedzsment technológiai hűtő-fűtő és hőkontrol berendezéseinek és megoldásainak fejlesztője, gyártója és forgalmazója.

A Gentherm a NASDAQ-on jegyzett (jele: THRM[2]). A vállalat központja az USA-ban, Michigan államban, Northville-ben található.

A Gentherm Inc. 20+ telephellyel rendelkezik az alábbi országokban:

Magyarországon[szerkesztés]

Magyar leányvállalata a Gentherm Hungary Kft. Főként az autóiparban tevékenykedik. Még W.E.T. Automotive Systems Magyarország Kft. néven kezdte el működését Magyarországon 1994-ben 10+ fővel. A kezdetekben összeszerelés zajlott, idővel a vállalat megszerezte az akkoriban szükséges autóipari certifikációkat is (QS 9000 és VDA 6.1, ISO/TS 16949). A kétezres évek elején nemcsak a létszám futott fel, hanem fejlődésnek is indult a pilisszentiváni telephely: az akkori német anyavállalat az ülésfűtések termékfejlesztését is a képzett magyar szakemberekre[3] bízta, új csarnokok és K+F[4] központ épült. A kétezres évek közepétől a szériagyártás áttelepítése után a vállalat fő profiljává a termékfejlesztés[5] és a logisztika vált. 2013-ban a W.E.T. részvényeinek többségi tulajdonosává vált az Amerigon vállalat (az Amerigont 1991-ben alapították az USA-ban), kezdetben párhuzamosan működött a két cég, majd egy új név/brand/vállalat jött létre: a Gentherm Inc. A magyar leányvállalat 2014-ben vált Gentherm Hungary Kft-vé.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ROR release v1.19
  2. https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/thrm
  3. Zrt, HVG Kiadó: Titkos Ferrarik és Lamborghinik üléseiben ültünk Pilisszentivánon (magyar nyelven). hvg.hu, 2017. február 12. (Hozzáférés: 2019. október 21.)
  4. autopro.hu: Ferrarinak, Bugattinak és Porschénak is gyártanak ülésfűtést - Beszállítók - autopro.hu - A magyar gépjárműgyártók és -beszállítók honlapja (magyar nyelven). autopro.hu. (Hozzáférés: 2019. október 21.)
  5. István, Vályi: Mi kerül ezen ennyibe? (magyar nyelven). totalcar.hu, 2013. december 11. (Hozzáférés: 2019. október 21.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Gentherm Incorporated című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]