Genrih Szaulovics Altsuller

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Genrih Szaulovics Altsuller
Genrich Altshuller.jpg
Született 1926. október 15.[1][2][3]
Taskent
Elhunyt 1998. szeptember 24. (71 évesen)[1][2][3]
Petrozavodszk
Álneve Генрих Альтов
Állampolgársága
Házastársa Valentyina Nyikolajevna Zsuravljova
Foglalkozása
Iskolái Azerbajdzsáni Állami Olajipari Egyetem
Halál okaParkinson-kór

Genrih Szaulovics Altsuller, Ге́нрих Сау́лович Альтшу́ллер (Taskent, 1926. október 15.Petrozavodszk, 1998. szeptember 24.) szovjet orosz mérnök, feltaláló, tudományos-fantasztikus író.

Élete[szerkesztés]

Szabadalmi hivatalban dolgozott mint tisztviselő, itt fogott hozzá olyan általános szabályok kidolgozásához, amelyek segíthetik az új, szabadalmaztatható ötletek születését. E szabályok összességeként hozta létre a TRIZ-t (теория решения изобретательских задач, magyarul: a feltalálói feladatok megoldásának elmélete). Sztálin 1950-es, a Szovjetunió Kommunista Pártja tagjai közt végzett tisztogatása alatt bebörtönözték, négy évet töltött munkatáborban a GULAG-on, 1954-ben szabadult, ezután Bakuban telepedett le.

Az 1970-es évekre komoly mozgalom alakult ki a TRIZ körül a szovjet mérnökök és más szakmájú, de technikával foglalkozó emberek közt, Altsuller a szellemi vezető tisztét töltötte be e mozgalomban. Előadásokat tartott a TRIZ kongresszusain, több cikket és könyvet publikált, kapcsolatban állt a TRIZ több más vezető személyiségével. Ő lett az Orosz TRIZ Egyesület alapító tagja s elnöke. Számos közeli barátja és tanítványa lett a mozgalom híve, akik a Szovjetunióban és külföldön népszerűsítették a TRIZ elméletét. Sokáig az Изобретатель и рационализатор (Feltaláló és Újító) című magazinban publikált cikkeket a TRIZ-ről.

Az 1990-es évek elején Bakuból, Petrozavodszkba költözött feleségével, Valentyina Zsuravljovával és egy lányunokájával együtt, emiatt a TRIZ szövetség központja e város lett. Parkinson-kór okozta a halálát.

Tudományos-fantasztikus irodalommal a munkatáborból való szabadulása után kezdett foglalkozni, munkáit Genrih Altov írói álnév alatt jelentette meg (magyarul megjelent írásai némelyikében neve Heinrich Altov alakban is szerepel). Több művét feleségével, a szintén sci-fi szerző Valentyina Zsuravljovával közösen jegyezte. Egy hatalmas fantasztikus enciklopédiát is alkotott, amelybe a fantasztikus irodalomban előforduló ötleteket, helyzeteket gyűjtötte össze, e munkája mindmáig kiadatlan.

Magyarul megjelent művei (válogatás)[szerkesztés]

  • Meteorok viharában (novella, Meteorok viharában című antológia, Delfin könyvek, 1969)
  • Ikarosz és Dedalosz (novella, Galaktika 13., 1975)
  • A fantázia vektorai (novella, Galaktika 25., 1977)
  • Az elsüllyedt hajó kincse (novella, Galaktika 359., 2020)
  • Hősi szimfónia (novella, Metagalaktika 2., 1981)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. május 4.)
  2. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. a b Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Genrich Altshuller című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.