Genovai Egyetem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Genovai Egyetem (Università degli Studi di Genova)

Az egyetem központi épülete, a Balbi-palota
Az egyetem központi épülete, a Balbi-palota
Alapítva1481
HelyOlaszország, Genova
Típus
  • egyetem
  • nyílt hozzáférést biztosító kiadó
Oktatók száma1711
Tanulólétszám36 728 (2008)
Hallgatói létszám32 458 (2017)
Tagság
  • ORCID
  • Európai Egyetemek Szövetsége
  • Netval Research Universities Network
  • Coalition for Advancing Research Assessment
Elhelyezkedése
Genovai Egyetem (Olaszország)
Genovai Egyetem
Genovai Egyetem
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 44° 24′ 53″, k. h. 8° 55′ 36″Koordináták: é. sz. 44° 24′ 53″, k. h. 8° 55′ 36″
Térkép
A Genovai Egyetem weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Genovai Egyetem témájú médiaállományokat.

A Genovai Egyetem (röviden UniGe) egy 1841-ben alapított olasz állami egyetem Genova történelmi belvárosában, fiókintézményekkel különböző Liguria különböző városaiban.

A legtöbb ősi hagyományú európai egyetemhez hasonlóan a Genovai Egyetem eredete a tanárok és a diákok szövetségeiben található. Korai jelentések szólnak Genova olyan kollégiumairól, amelyek a 13. században jogi, teológiai, orvosi és művészeti végzettséget adtak.

Napjainkban az egyetemnek oktatási létesítményei vannak Genova, Imperia, Savona, La Spezia, Chiavari és Pietra Ligure városokban[1] és öt iskolája is van.

A Genovai Egyetem szoros együttműködésben van az Olasz Technológiai Intézettel (IIT), és jelenleg új mérnöki kar építését tervezi az erzelli Nagy Campus technológiai tudományos parkban.[2]

Története[szerkesztés]

A középkori karok[szerkesztés]

A Collegio dei Giudici 1307-ban már biztosan létezett, amikor a népkapitányok a kollégium minden tagjánál megállapították az adók és járulékok mentességét. Feltételezhető, hogy az orvosok főiskolája a bírák kollégiumával egyidejűleg jött létre. Mindenesetre, 1353-ban a kollégium tagjaira is kiterjesztették az adómentességet. A Kollégium alapokmányát az Elderek Tanácsa 1481. augusztus 8-án hirdette ki.

A teológiai kollégiumnak is ősi eredete van, amelyet IV. Szixtusz pápa 1471-es bullájával erősített meg.

A város oktatási intézményei élvezhették azt az örökséget, amelyet például Ettore Vernazza 1512-ben hagyott végrendeletében, hogy Genovába négy orvostanprofesszort hozzanak, és Ansaldo Grimaldi, aki 1536-os végrendeletében létrehozott egy alapítványt az egyházi törvények, a polgári jog, az erkölcsfilozófia és a matematika oktatása támogatására.

A San Girolamo Főiskola[szerkesztés]

A kollégiumok tanszékeit 1569-ben a jezsuita atyák iskoláiba integrálták, amelyek már 1554-től működtek Genovában. A jezsuita főiskola 1623-ban, különböző vándorlások után, San Girolamo Del Roso templomában található, ezért "Collegio di San Girolamo" néven szerepel.[3] A templom mellett, a környező földterület megvásárlásával gazdagodva, a főiskola épületét (a jelenlegi Palazzo del Rettorato) Bartolomeo Bianco építész építette 1640-ben.

A latin nyelv négy alsó osztályán kívül a főiskolán többek között két retorika, egy matematika, egy logika, egy fizika, két skolasztikus teológia, egy erkölcsi teológia, egy egyházjogi tanszék működött.[3]

A San Girolamo Főiskola nem volt egyetemi rangú oktatási intézmény, így hallgatói csak a Genovai Köztársaságon kívül, Pavia, Parma és Róma egyetemein folytathatták tanulmányaikat.[3]

Az egyetem 1773–1805 között[szerkesztés]

1773-ban a Jézus Társasága feloszlatásával a főiskola irányítása[4] a Genovai Köztársaság Szenátusához került, annak jogával együtt, hogy tanárokat nevezzen ki. Megalakult a tanulmányi szék, amely génuai patriciusokból állt, és az összes tanszék újjászerveződött, mind a felsőoktatáshoz (kánonjog, polgári joggyakorlat, filozófia, fizika, teológia, logika és metafizika), mind az alacsonyabb szintű tanításhoz: retorika, olvasás, írás. Meg kell jegyezni, hogy a fizika tanítása, amit Glicerio Sanxay atyára bíztak, különbözött a filozófiától.

1777-ben egy hagyaték lehetővé tette egy katedra és egy Guglielmo Battra bízott kémiai szertár létrehozását, aki megkezdte a munkát az egyik egyetemi épület mögötti botanikus kert létrehozására.

A teológia minden fokozatát 1781. október 25. után az Egyetem bocsátotta ki, és egy 1782. április 29-i rendelettel a Szenátus az Egyetem teológiai karába olvasztotta a Teológiai Főiskolát.

A tanulmányi széknek be kellett vezetnie a gyakorlati-kísérleti tanítást. Két évvel később, 1784-ben aktiválták a kereskedelmi aritmetika, a természettudomány és a kísérleti fizika tanszékét, az utóbbinak saját hivatala volt. Az algebra és a geometria oktatásával ideiglenesen a metafizika előadóját bízták meg, aki ezt ingyenesen végezte.

A Napóleon Bonaparte által francia modell alapján alapított Ligur Köztársaság 1802-ben rendeletet adott ki, amely az egyetemet négy karba szervezte: teológiaiba, filozófiaiba, jogiba és orvosiba.[5] Öt tagból álló bizottságot hozott létre, egy-egy főt a négy kar mindegyikéhez és egyet a professzorok szabad megválasztásához.

Az orvosi tanulmányok is az Egyetem keretében folytak, amíg a Pammatone Kórházhoz nem kerültek.

A diploma megszerzéséhez szükséges tanulmányokra három vagy négy évet írt elő a bizottság, amelynek feladata a vizsgák rendezése volt, amelyeken a hallgatóknak meg kell felelniük a cím megszerzéséhez.

A császári egyetem, majd Genova császári akadémiája[szerkesztés]

Az Első Francia Császárság létrehozása után, amely elnyelte a Ligur Köztársaságot, a felsőoktatást speciális jogi, orvostudományi, fizikai és matematikai tudományi, kereskedelmi tudományi, nyelv és irodalmi, valamint gyógyszerészeti tanszékekben rendelte el. A Genovai Egyetem a napóleoni szféra összes többi egyetemi központjának közös sorsára jutott, amelyeket mind az egyetlen párizsi császári egyetem alá szerveztek.

Az egyetemen negyven tanszék és hatszáz diák volt. A költségvetést a jezsuiták külföldi, a Társaság felszámolása előtt külföldre, különösen Londonba és Ausztriába kimentett tőkéjéből finanszírozta.[6]

A tanszékeket újraszervezték: először eltörölték a teológiaiakat, amelyek a szemináriumban már egyesültek, és a jogiakat négyre csökkentették. Megalakultak a csillagászat, a francia irodalom és történelem tanszékei.[6]

A génuai egyetem 1805-ben a Genovai Császári Egyetem, 1809-ben pedig a Genovai Császári Akadémia[7] nevet kapta.

A Genovai Egyetem[szerkesztés]

Napóleon ősszel a Genovai Köztársaságba ideiglenes kormánya tanulmányi helyettest nevezett ki, és 1815-ben a bécsi kongresszust követően a résztvevő hatalmak kijelentették, hogy az egyetem a Szárd Királyság joghatósága alá tartozik, és így részesülhet a biztosított jogokból a Torinói Egyetemen.

Az 182123-as 1830-35-es felkelések során az egyetemet zavargások miatt, majd a közrend érdekében bezárták.

Az első tricolort továbbra is megőrizték az egyetemen a nemzeti egység jövőbeli jelképeként, amellyel a diákok, Goffredo Mameli vezetésével, 1847. december 10-én integettek Genova utcáin az osztrákok városból történő kiutasításának 101. évfordulója alkalmából.

1870-ben megalapították a Királyi Haditengerészeti Gimnáziumot és a gazdasági és kereskedelmi tudományok tanszékét, amelyet 1936-ban a Genovai Királyi Egyetembe illesztettek be.

1862-ben a Matteucci-törvény Genovának tulajdonítja a második szintű egyetem minősítését. 1885-ben az első szinthez csatolták, és a pogány reformáció 1923-ban történő hatálybalépésével véglegesen megerősítették az értékelési területet.

Egyetemi szervezetek[szerkesztés]

Az egyetem iskolákba szerveződik, amelyek a diszciplináris affinitás és a szervezeti funkcionalitás kritériumai szerint csoportosított osztályok közötti koordináció struktúrái; 23 osztály van 5 iskolába osztva:[8]

  • Matematikai, fizikai és természettudományi iskola (via Dodecaneso 31, 33, 35 - 16146 Genoa)
    • Kémiai és Ipari Kémiai Tanszék
    • Fizikai Tanszék
    • Számítástechnika, biotechnológia, robotika és rendszerek tervezése Tanszék
    • Matematikai Tanszék
    • Föld, Környezet és Élettudományi Tanszék
  • Orvosi és gyógyszerészeti tudományok iskolája (via Leon Battists Alberti, 4 - 16132 Genova)
    • Gyógyszerész részleg
    • Belgyógyászati és orvosi specialitások tanszéke
    • Kísérleti Orvostudományi Tanszék
    • Idegtudományi, rehabilitációs, szemészeti, genetikai, anya- és gyermektudományi tanszék
    • Integrált sebészeti és diagnosztikai tudományok tanszéke
    • Egészségtudományi Tanszék
  • Társadalomtudományi Iskola (via Balbi, 5 - 16126 Genova)
    • Gazdasági Tanszék
    • Jogtudományi Tanszék
    • Oktatási Tudományok Tanszéke
    • Politikai tudományok tanszéke
  • Humanitárius Iskola (via Balbi, 2-4 - 16126 Genova)
    • Ókori, Filozófiai és Történeti Tanszék
    • Olasz Tanulmányok, Romanológia, Antik, Művészetek és Szórakozás Tanszék
    • A modern nyelvek és kultúrák osztálya
  • Műszaki iskola (via Montallegro, 1 - 16145 Genova)
    • Építészeti és tervezési osztály
    • Számítástechnika, biotechnológia, robotika és rendszerek tervezése
    • Polgári, vegyi és környezeti mérnöki tanszék
    • Gépészmérnöki, energia-, irányítási és közlekedési osztály
    • A haditengerészeti, elektromos, elektronikus és távközlési mérnöki tanszék

A Genovai Egyetem IANUA középiskolája[szerkesztés]

Az egyetemen 2013-ban megalakult[9] az egyetem középiskolája (ISSUGE), amely 2016-tól a Genovai Egyetem gimnáziuma lett (IANUA-ISSUGE).[10][11] amely a következő területeken működik: mérnöki és építészeti,[12] természet-(fizikai matematikai) tudományok,[13] orvosi és gyógyszerészeti, valamint[14] társadalomtudományok[15] és humán tudományok.[16] A IANUA Gimnázium a fennálló szabályzat és nyereségesség alapján működik (folyamatosan vezetik a legjobb tanulók listáját) a rendes tanulmányok és az integratív képzési program sikeres egyesítésében.

Rektorok[szerkesztés]

Az egyetem rektorai 1849-től a mai napig:[17]

  • Giovanni Torti, 18491852
  • Lorenzo Isnardi, 18531863
  • Giuseppe De Notaris, 18641865
  • Placido Tardy, 1865–1868
  • Antonio Caveri, 1868–1870
  • Cesare Cabella, 1870–1878
  • Placido Tardy, 1878–1881
  • Riccardo Secondi, 1881–1893
  • Antonio Ponsiglioni, 1893–1896
  • Pilade Lachi, 1896–1898
  • Giacinto Morera, 1898–1900
  • Antonio Ponsiglioni, 19011903
  • Anton Giulio Barrili, 1903–1904
  • Corrado Parona, 1904–1905
  • Adolfo Francesco Rossello, 1905–1907
  • Edoardo Maragliano, 1907–1917
  • Prospero Fedozzi, 1917–1923
  • Paolo Revelli Beaumont, 1923–1925
  • Mattia Moresco, 1925–1943
  • Emanuele Sella, 1943
  • Eugenio Giuseppe Togliatti, 1943–1944
  • Giovanni Alfero, 1944–1945
  • Emanuele Sella, 1945–1946
  • Achille Pellizzari, 1946–1948
  • Carlo Cereti, 1948–1962
  • Girolamo Orestano, 1962–1968
  • Francesco Borlandi, 1968–1969
  • Carmine Alfredo Romanzi, 1969–1984
  • Enrico Beltrametti, 1984–1990
  • Sandro Pontremoli, 1990–2004
  • Gaetano Bignardi, 2004–2008
  • Giacomo Deferrari, 2008–2014
  • Paolo Comanducci, 2014 óta[18]

Képgaléria[szerkesztés]

Érdekesség[szerkesztés]

  • A Via Balbin és a Genovai Egyetemen forgatták 2005-ben Giuseppe Ferrara Guido che sfidò le Brigate Rosse című filmjét, amely Vörös Brigádok által meggyilkolt Guido Rossa munkásnak állít emléket, valamint Michael Winterbottom 2008-as, Genova - Un luogo per ricominciare című filmjét.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Corso: Segreteria C. L. In Fisioterapia (olasz nyelven). [2019. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 24.)
  2. a b c
    René Boudard, L'Université et l'enseignement secondaire dans l'Académie Imperiale de Gênes, Párizs, Mouton, 1962, 13. o.
  3. René Boudard, az Université et l'enseignement secondaire dans l'Académie Imperiale de Gênes, Párizs, Mouton, 1962, 15. o.
  4. René Boudard, L'Université et l'enseignement secondaire dans l'Académie Imperiale de Gênes, Párizs, Mouton, 1962, 19. o.
  5. a b
    René Boudard, L'Université et l'enseignement secondaire dans l'Académie Imperiale de Gênes, Párizs, Mouton, 1962, 22. o.
  6. René Boudard, L'organisation de l'université és l'enseignement secondaire dans l'Académie Imperiale de Gênes, Párizs, Mouton, 1962
  7. Strutture – Scuole
  8. Istituto di Studi Superiori - ISSUGE | Studenti e laureati
  9. Scuola superiore IANUA-ISSUGE
  10. Scuole Superiori in Italia. [2019. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 24.)
  11. Universita' degli Studi di Genova - Scuola Politecnica
  12. Home
  13. Scuola Scienze Mediche e Farmaceutiche - Presentazione
  14. Home
  15. Scuola di Scienze Umanistiche
  16. A Genova Egyetem rektorai 1849-től a mai napig
  17. Genova - Paolo Comanducci è il nuovo rettore dell'Università | Liguria | Genova | XIX. század<!

Bibliográfia[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Egyéb projektek[szerkesztés]

További információkat találhatsz Genovai Egyetem témában a Wikipedia testvérprojektjeiben:

Szótári meghatározások a Wikiszótárban
Kézikönyvek a Wikikönyvekben
Idézetek a Wikidézetben
Forrásmunkák a Wikiforrásban
Képek a Commonsban
Hírek a Wikihírekben

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Università degli Studi di Genova című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.