Genova ostroma (1747)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Genova ostroma
Genova kikötője
Genova kikötője

Konfliktus osztrák örökösödési háború
Időpont 1747
Helyszín Genova
Eredmény várost sikerrel védik genovaiak és szövetségeseik
Szemben álló felek
 Habsburg Birodalom
 Szárd-Piemonti Királyság
 Genovai Köztársaság
 Franciaország
 Spanyolország
Parancsnokok
 Schulenberg gróf
 Pallavicini tábornok
 de Boufflers herceg
 Belle-Isle herceg
 Las Minas tábornok

Szemben álló erők
n. a.
n. a.
Veszteségek
n. a.n. a.
é. sz. 44° 24′ 26″, k. h. 8° 56′ 02″Koordináták: é. sz. 44° 24′ 26″, k. h. 8° 56′ 02″

Genova második ostromára az osztrák örökösödési háború alatt 1747-ben került sor. Ennek során Schulenberg gróf sikertelenül próbálkozott a város bevételével.

Az osztrák erők az előző év során elfoglalták, majd egy felkelést követően elveszítették Genovát. Az 1747-es hadműveleteik egyik stratégiai célja a város visszaszerzése volt, mivel csak ezután vállalkozhattak hadjáratra Franciaország vagy Nápoly ellen. Schulenberg hadereje áprilisban ért a városhoz, de miután nem bizonyultak elégségesnek a város bevételéhez, júniusig várniuk kellett tizenkét szárd zászlóalj megérkezésére. A késlekedés lehetővé tette a franciák és spanyolok számára Joseph Marie de Boufflers herceg vezette erősítések bejuttatását a városba.

A Belle-Isle marsall és Las Minas tábornok vezette francia-spanyol hadsereg előrenyomulásával fenyegette Milánót, ezért a szárd csapatok az ostromot feladva a város védelmére siettek. Schulenberg ezt követően a szárdokat okolva feladta az ostromot.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Siege of Genoa (1747) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.