Gennagyij Vasziljevics Szarafanov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gennagyij Vasziljevics Szarafanov
Született
1942. január 1.
Elhunyt
2005. szeptember 29. (63 évesen)
Moszkva
Foglalkozása pilóta
űrhajós
Iskolái Gagarin Légiakadémia

Gennagyij Vasziljevics Szarafanov (orosz: Геннадий Васильевич Сарафанов; Szinyenykije, 1942. január 1.Moszkva, 2005. szeptember 29.) szovjet űrhajós.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fiatal korát Szaratovban töltötte. 1960-tól a légierő pilótaiskolájának növendéke. 1964-ben a magasabb katonai repülőiskolát Balaszovszkijben végezte, ahol mérnök-pilóta diplomát szerzett. A hadsereg egyik szállító egységének pilótája volt. 1965-től vesz részt űrhajóskiképzésben. 2 napot, 12 percet és 11 másodpercet töltött a világűrben. A légierő Gagarin Akadémiáján 1978-ban szerzett repülőmérnöki diplomát. 1986-ban betegsége miatt köszönt el az űrhajósok csapatától. Egy automatizálással foglalkozott intézetben oktatóként tevékenykedett, majd Moszkva régiójában egy kisváros helyettes vezetője lett.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1974-ben a Szojuz–14 személyzetet szállított a Szaljut–3 űrállomásra, az űrállomás beüzemelése. Szarafanov a mentő egység parancsnoka volt.

1974-ben a Szojuz–15 a második küldetés a Szaljut–3 űrállomásra. Fő feladat a második legénységnek az űrállomásra juttatása. A dokkolási művelet nem járt sikerrel.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bélyegen is megörökítették az űrrepülését. Viselhette az űrhajós jelvényt. Egyszer kapta meg a Szovjetunió Hőse kitüntetést és a Lenin-rendet.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]