Generalitat de Catalunya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Generalitat de Catalunya

Alapítva 1359. december 19.
Típus Regionális kormányzórendszer
Székhely Barcelona
Elnök Pere Aragonès
Működési régió Katalónia
A Generalitat de Catalunya weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Generalitat de Catalunya témájú médiaállományokat.

A Generalitat de Catalunya, Katalónia regionális kormányzórendszere, amelynek keretében Katalónia autonóm közösségként politikailag funkcionál. A Generalitat a Katalán Parlament, Katalónia elnöke illetve Katalán Kormánytanács intézményeit egyesíti. Sokszor tévesen a Generalitat megnevezés alatt a regionális kormányt értik. [1]

Autonóm kormányzás rendszere[szerkesztés]

1979-ben lépett életbe Katalónia alaptörvénye, amely nagyobb fokú autonómiát adott a régiónak. Navarra és Baszkföld után Katalónia rendelkezik a legmagasabb szintű autonómiával Spanyolországon belül.[2]

Parlament[szerkesztés]

A parlament Katalónia törvényhozói és népképviseleti szerve. Egykamarás parlament, a törvényhozói hatalmat testesíti meg. A Generalitat által beterjesztett költségvetést fogadja el valamint ellenőrzi és előmozdítja a regionális politikát. Katalónia alaptörvényében előírt törvényi kompetenciákat és feladatokat hajtja végre.

Generalitat elnöke[szerkesztés]

A Generalitat elnöke Katalónia legnagyobb politikai tisztséget jelenti a régióban, protokolláris és politikai hatalommal bír. Irányítja és koordinálja a kormánytanács tevékenységeit. Székhelye Barcelonában, a Gótikus-negyedben levő Plaça de Sant Jaume téren található.

Kormánytanács[szerkesztés]

A kormánytanács a Generalitat politikai és adminisztratív feladatait látja el. Végrehajtói hatalommal rendelkezik. A kormánytanácsnak több képviselete is működik Barcelonán kívül: Gerona, Lérida, Tarragona ,Tortosa, Manresa, Tremp és Villafranca del Panades településeken.[3]

Alaptörvényt Garantáló tanács[szerkesztés]

A tanács feladata a Parlament által vitára bocsátott törvénytervezetek ellenőrzése, annak céljából, hogy a tervezet ne ütközzön a regionális alaptörvénnyel illetve hogy megvizsgálja az adott törvénytervezet megfelel-e a Spanyol Alkotmányban és Katalán alaptörvényben leírtaknak.

Síndic de Greuges[szerkesztés]

Síndic de Greuges, Katalónia ombudsmani hivatalának a neve. Feladatuk, hogy a Spanyol alkotmány és a regionális alaptörvényben garantált szabadságot és jogokat megvédje. Felügyeli a regionális kormányt, a Generalitatot, a regionális közintézmények működését valamint azon magánvállalkozásokat amelyek közszolgáltatásokat illetve közfeladatokat látnak el emellett olyan magánszemélyeket is felügyel, akik a közszférával szerződéses viszonyban állnak. Továbbá Katalónia önkormányzatainak és annak intézményeinek a felügyeleti szerve. Hatásköre kiterjed arra is, hogy a Spanyolország alapjogi biztosával együttműködve, a központi madridi kormány által előírtak szerint gyakorol felügyeletet.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Generalitat de Catalunya - Sole jurisdiction. [2005. december 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. június 19.)
  2. Generalitat de Catalunya - Sole jurisdiction. [2005. december 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. június 19.)
  3. Pere Aragonès prepara un Govern con independientes tras la salida de Junts”, 2022. október 7. (Hozzáférés ideje: 2022. október 8.) (spanyol nyelvű) 
  4. Untitled Document. [2006. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 25.)