General Harmony Singers

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
General Harmony Singers
Információk
EredetMagyarország (Hungary)
Alapítva1991. június 22.
MűfajAcapella Vocal Group
A Wikimédia Commons tartalmaz General Harmony Singers témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A szombathelyi General Harmony Singers az acappella (hangszerkíséret nélküli) jazz-vokál stílus magyarországi úttörője, egyúttal későbbi vocal-együttesek inspirátora is. Az együttes stílusának lényege, hogy eredetileg hangszeres zenéket adnak elő kizárólag énekhangon. Repertoárjukban műfaji korlátok nélkül éppúgy megtalálhatók a komolyzenei és Jazz átiratok, mint a könnyűzenei slágerek vagy egzotikus népzenék. Zenei hitvallásuk lényege: „Ha zene, mi elénekeljük!”

Története[szerkesztés]

Az együttes 1991-ben alakult meg több, akkor Szombathelyen működő, színvonalas kórus tagjaiból. Az együttes kezdetben a „hagyományos” kórusmuzsikával próbálkozott, majd egy véletlen folytán kerültek kapcsolatba a jazz-vokál stílussal. (A holland Exicon nevű kórus Magyarországon „felejtett” néhány jazz-vokál átiratot.) Az együttes tagjait hihetetlen módon lenyűgözte az éneklés effajta könnyedsége és nem egy esetben humora. Kemény munka volt szükséges ahhoz, hogy a nagy létszámú kórusokhoz szokott énekesek szinte minden esetben 7-8-9 szólamú átiratokat szólaltassanak meg kvázi szólistaként, úgy, hogy a hallgatóság számára könnyednek tűnjön. Az együttes tagjai úgy döntöttek, hogy ezt a vokális stílust kívánják folytatni és megismertetni a zenekedvelők minél szélesebb körében.

Mivel 1991-ben Magyarországon nem lehetett beszerezni ilyen stílusú kottákat, az együttes felvette a kapcsolatot a stílus atyjával, Ward Swingle-lel,[1] a világhírű Swingle Singers[2] alapítójával, aki abbéli örömét kifejezve, hogy Kelet-Európában is akad már egy együttes, aki szeretné ezt a stílust népszerűsíteni, megajándékozta a csapatot 33 darab saját átiratával. A General Harmony Singers, miután megtanult egy-egy átiratot, magnókazettán kiküldte New Jersey-be Ward Swingle-nek, aki faxon küldte meg az instrukcióit a darabbal kapcsolatban. Ily módon maga Ward Swingle mentorálta az együttest az USA-ból, majd később Franciaországból. A későbbiek során a General Harmony Singers kapcsolatba került a Swingle Singersszel is, akik átirataikkal szintén segítették az együttes munkáját. A „tanulóéveket” követően a General Harmony Singers tagjai is elkezdtek saját átiratokat készíteni, melyek ma már szép számmal megtalálhatók a repertoárjukban.

A General Harmony Singers-nek elévülhetetlen szerepe van a jazz-vocal stílus magyarországi meghonosításában.

Tagok[szerkesztés]

  • Kónya Éva (szoprán)
  • Pethő Judit (szoprán)
  • Maklári Mónika (alt)
  • Varga Edit (alt)
  • Szilágyi Sándor (tenor)
  • Kiss László (tenor)
  • Fehér László (basszus)

Díjak[szerkesztés]

  • Kisteleki Nemzetközi Szórakoztató Kórus-zenei Fesztivál, 1993: Kiemelt nívódíj (zsűrielnök: Gonda János)

Diszkográfia[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]