Gemini–8

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Gemini–8
Ge08Patch orig.png
Személyzet
Személyzet
Repülésadatok
Űrügynökség NASA
Hívójel Gemini–8
Hordozórakéta Titan II GLV
NSSDC ID [http://nssdc.gsfc.nasa.gov/nmc/spacecraftDisplay.do?id=1966-020A 1966-020A 1966-020A]
A repülés paraméterei
Start 1966. március 16.
16:41:02.389 UTC
Starthely Cape Canaveral
LC 19
Keringések száma 6.75
Földet érés
ideje 1966. március 17.
03:22:28 UTC
helye 25°13.8' É, 136°0' K
Időtartam 10 óra
41 perc 26 mp
Űrhajó tömege 3789 kg
Megtett távolság ~293.206 km
Pálya
Perigeum (az első keringésen) 159.9 km
Apogeum (az első keringésen) 271.9 km
Pályahajlás
Föld körül 28.91°
Periódus
Föld körül (az első keringésen)
88.83 perc
Előző repülés
Következő repülés
Gemini–7
Gemini–9
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gemini–8 témájú médiaállományokat.

A Gemini–8 az amerikai Gemini-program hatodik emberes küldetése. Az űrhajó összekapcsolódott egy Agena rakétafokozattal. Műszaki hiba miatt a repülést abba kellett hagyni. Űrsétát is terveztek.

Személyzet[szerkesztés]

Tartalék személyzet[szerkesztés]

Repülés[szerkesztés]

Összekapcsolódás[szerkesztés]

Öt hónap telt el azóta, hogy a NASA megpróbált elindítani egy Agenat és egy Geminit. A mostani indítás jól ment. Az Agena 298 km-es körpályára állt, és a helyes irányba állt be a dokkoláshoz. A Gemini űrhajót 160/272 km-es pályára állították a módosított Titan–2 ICBM rakétával.

Randevú és dokkolás[szerkesztés]

A Gemini első, 5 mp-es begyújtása 1 óra 34 perccel később történt, amikor lecsökkentették az apogeumot. A második gyújtás a második keringés apogeumán volt. Ebben az időben a sebesség 15 m/mp-es növelésével nőtt a perigeum is. A harmadik begyújtás biztosította, hogy a megfelelő pályasíkban legyenek. 90 fokkal a menetiránynak háttal fordultak, és 8 m/mp-es begyújtást végeztek a Csendes-óceán felett. Aztán kellett még egy 0,8 m/mp-es gyújtás, mert a földi irányítók felfedezték, hogy nincsenek pontosan a megfelelő helyzetben a rakéták hibája miatt.

Azt találták, hogy 332 km-re az Agenától a radar bemérte a célpontot. A repülés 4. órájában egy újabb begyújtást hajtottak végre, amely körpályára állította, 28 km-re az Agena alatt. Először 140 km távolságról látták meg és 102 km-en automatikusra kapcsolták a számítógépet.

Néhány kisebb begyújtás után 46 méterre voltak relatív sebesség nélkül. 30 perces vizuális ellenőrzés után jóváhagyták a dokkolást. Armstrong elkezdett lassan közelíteni az Agena felé, majd jelentette a dokkolást.

A pörgés[szerkesztés]

A Földről tájékoztatták a Gemini személyzetét, ha valami különös dolog történik, kapcsolják ki az Agenát. Scott felfedezte, hogy különös ok folytán forgásban vannak. Armstrong a Gemini OAMS rendszerével próbálta leállítani a forgást, de nem tudta leállítani a rakétákat. Azonnal kikapcsolták az Agenát és néhány percre úgy tűnt, hogy ez megoldja a problémát. Aztán hirtelen újra kezdődött.

Scott közölte, hogy a Gemini hajtóanyaga 30%-kal csökkent, ami arra utalt, hogy az űrhajóval van baj. Le akartak kapcsolódni. Átadták az Agena irányítását, leváltak és egy hosszabb begyújtással eltávolodtak.

Ekkor a Gemini gyorsabban kezdett pörögni. Elérte az egy fordulatot másodpercenként. Az egyetlen dolog, amit csinálni lehetett, az OAMS kikapcsolása és váltás az RCS-re (a visszatérést irányító rendszerre). Ez azt jelentette, hogy minél hamarabb vissza kell térniük, nem volt más választás. Az űrhajó stabilizálása után teszteltek minden OAMS hajtóművet és észrevették, hogy a 8-as számú elakadt.

Neil Armstrong és David Scott a leszállóegységben várják a mentőhajót

Leszállás[szerkesztés]

Úgy döntöttek, hogy egy keringéssel később visszatérnek a légkörbe. A Gemini–8 az Atlanti-óceánra szállt volna le három nappal később. Az USS Leonard Mason elindult az új leszállóhely felé, 800 km-re keletre Okinawától, a Csendes-óceánon.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Magyar oldalak[szerkesztés]

Külföldi oldalak[szerkesztés]