Gemenefhorbak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gemenefhorbak
Állampolgárságaókori Egyiptom
SablonWikidataSegítség
Gemenefhorbak szarkofágfedele Torinóban

Gemenefhorbak ókori egyiptomi vezír volt a XXVI. dinasztia idején.

Élete[szerkesztés]

Észak vezírjeként szolgált,[1] ami azt jelentette, hatalma Alsó-Egyiptomra terjedt ki. Főleg grauvakke(wd) kőből készült szarkofágjáról ismert, amely ma a torinói Egyiptomi Múzeumban van (katalógusszám: 2201); ezen Gemenefhorbak nyakában Maat istennőt ábrázoló nyakék látható, ami bírói hatalmát jelképezi.[2] A szarkofágra a Halottak Könyve egy fejezetét írták, valamint Gemenefhorbak számos címét,[3] melyek közt szerepel a szokatlannak számító „a nagy udvarok irányítója” (ḫrp ḥw.wt wr.wt) is.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Naunton, Christopher H.. Regime Change and The Administration of Thebes During The Twenty-fifth Dynasty. Swansea University, 11–12. o. (2011) 
  2. Gemenefhorbak's sarcophagus lid. Museo Egizio website. collezioni.museoegizio.it . [2017. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 24.)
  3. Gemenefhorbak's sarcophagus back. Museo Egizio website. collezioni.museoegizio.it . [2017. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 24.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gemenefhorbak című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.