Murray Gell-Mann

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gell-Mann szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Murray Gell-Mann
Murray Gell-Mann a Harvard Egyetemen
Murray Gell-Mann a Harvard Egyetemen
Született 1929. szeptember 15. (89 éves)[1][2]
Manhattan
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
 • fizikus
 • szakíró
 • egyetemi oktató
 • elméleti fizikus
Iskolái
Kitüntetései
 • Guggenheim-ösztöndíj
 • Fellow of the American Physical Society
 • Dannie Heineman Prize for Mathematical Physics (1959)
 • Richtmyer Memorial Award (1966)
 • Franklin-érem (1967)
 • John J. Carty Award for the Advancement of Science (1968)
 • fizikai Nobel-díj (1969)
 • William Procter Prize for Scientific Achievement (2004)
 • Humanist of the Year (2005)
 • Helmholtz-érem (2014)

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Murray Gell-Mann témájú médiaállományokat.

Murray Gell-Mann (New York, 1929. szeptember 15. –) Nobel-díjas amerikai fizikus, a kvarkmodell egyik megalkotója.

Élete[szerkesztés]

New Yorkban, a Lower East Side-on született, Arthur Gell-Mann és Pauline Reichstein fiaként, és már korán csodagyereknek mutatkozott. A természet iránti érdeklődéstől hajtva 15 éves korában beiratkozott a Yale Egyetemre, miután évfolyamelsőként végzett a Columbia Grammar and Preparatory School-on (középiskola). 1948-ban szerzett bakkalaureátus fokozatot, majd 1951-ben az MIT(Massachusettsi Műszaki Egyetem)-n PhD-t.

A Chicagói Egyetem professzora volt, majd 1955-től 1993-ig a California Institute of Technology-n tanított. Jelenleg a Caltech emeritus professzora és a University of New Mexico professzora Albuquerque-ben. 1984-ben ő alapította a Santa Fe Institute-ot Új-Mexikóban, ami nonprofit kutatásokkal foglalkozik a komplex rendszerek területén.

A kelet-ázsiai régiségek gyűjtője.

Tudományos munkássága[szerkesztés]

Az 1950-es évek-ben részt vett az újonnan felfedezett részecskék, a kaonok és hiperonok tanulmányozásában. Ez vezette egy új kvantumszám, a ritkaság felfedezéséhez. Egyik sikere a Gell-Mann–Nishijima-összefüggés felállítása, ami eredetileg empirikus formula volt, de később a kvarkmodell megmagyarázta.

1961-ben Yuval Ne'emannal párhuzamosan javasolta a hadronok egy új osztályozását, oktettekbe (majd dekuplettekbe) csoportosítva őket, amit ő nyolcas útnak nevezett, a buddhizmus által inspirálva. 1964-ben vetette fel George Zweiggel párhuzamosan, hogy a sok hadron egyszerűen felépíthető három elemi részecskéből, amiket ő kvarkoknak nevezett. A nevet James Joyce Finnegan ébredése című könyvének egy jelenete inspirálta. Gell-Mann sokáig inkább elméleti segédeszközöket látott a kvarkokban, nem igazi részecskéket. Gell-Mann egy, a Fermilabban 1972-ben rendezett konferencián állt elő a kvantum-színdinamika(QCD) elméletével, amely számot vetett a kvarkok és antikvarkok "gluonoknak" nevezett közvetítő részecskék által megvalósuló kölcsönhatásaival.A QCD, amely bizonyos tekintetben a kvantum-elektrodinamikának felel meg, végül gyakorlatilag teljes leírását adta az atomi részecskéket összekötő "erős kölcsönhatás" működésének.1994-ben Gell-Mann már azt írhatta, hogy a nukleáris részecskék 1940 -es évek óta megfigyelt ellentéteit "mára már mind fel tudjuk oldani azzal, hogy azokat kvarkok, antikvarkok és gluonok összetételeiként értelmezzük.A kvantum-színdinamika elméletében megtestesülő kvarkséma tehát feltárta a látszólag igen bonyolult állapotmintázat mélyen rejlő egyszerűségét".

Ezután a gyenge kölcsönhatást tanulmányozta, majd később a komplex rendszerek felé fordult.

Nevét viselik az úgynevezett Gell-Mann-mátrixok

1969-ben egyedül nyerte a fizikai Nobel-díjat "az elemi részecskék és a kölcsönhatásaik osztályozásával kapcsolatos felfedezéseiért".

Magánélete[szerkesztés]

Gell-Mann 1955-ben vett feleségül egy brit régészhallgatót, J. Margaret Dow-t, akitől két gyermeke született: Elizabeth Sarah és Nicolas Webster. Margaret 1981-es halálával megözvegyült, de 1992-ben másodszor is megnősült:a költő és angolprofesszor Marcia Southwicket vette el.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Гелл-Ман Марри, 2015. szeptember 27.
 2. SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Források[szerkesztés]