Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (rövidítése: GKM) a Harmadik Magyar Köztársaság egyik minisztériuma volt. Élén a gazdasági és közlekedési miniszter állt. 2008. április 30-ával szűnt meg. Utódai a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, valamint a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium lettek.

Miniszterek[szerkesztés]

Az első Gyurcsány-kormány alatt[szerkesztés]

  • Kóka János (SZDSZ) (2004. október 4-től 2006. június 9-ig)

A második Gyurcsány-kormány alatt[szerkesztés]

  • Kóka János (SZDSZ) (2006. június 9-től 2007. december 3-ig)
  • Kákosy Csaba (pártonkívüli) (2007. december 3-től 2008. április 30-ig).

Székhelye[szerkesztés]

1054 Budapest, Hold u. 17.

Feladatai[szerkesztés]

A GKM volt felelős a reálgazdasági folyamatok, az ipar, a bel- és külkereskedelem, az infrastruktúra fejlesztés, ezen belül kiemelten a közlekedési infrastruktúra fejlesztéséért.

A minisztérium kiemelt feladata volt a versenyképesség erősítése és a gazdálkodási környezet kedvező irányú befolyásolása, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozói szektor erősítése, illetve a külföldi működőtőke beáramlás elősegítése.

Története[szerkesztés]

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megszüntetéséről szóló törvényt 2006. május 30-án fogadta el az Országgyűlés, amelynek értelmében „a közigazgatási informatikai feladatok ellátása a Miniszterelnöki Hivatalhoz, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium minden más feladatának ellátása pedig a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz került. A törvény június 9-én lépett hatályba.[1][2]

A GKM 2008. április 30-ával szűnt meg. Utódai a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, valamint a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium lettek.

Hivatalos lapja[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2006. évi LV. törvény A Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról, 1. §
  2. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium honlapja. Informatikai és Hírközlési Minisztérium. [2006. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 20.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]