Gangeszi gaviál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gavialis gangeticus szócikkből átirányítva)
Gangeszi gaviál
Figyelő példány
Figyelő példány
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Krokodilok (Crocodilia)
Öregcsalád: Gavialoidea
Család: Gaviálfélék (Gavialidae)
Alcsalád: Gavialinae
Nem: Gavialis
Oppel, 1811
Faj: G. gangeticus
Tudományos név
Gavialis gangeticus
(Gmelin, 1789)
Szinonimák
  • Lacerta gangetica Gmelin, 1789
  • Crocodilus gavial Bonnaterre, 1789
  • Crocodilus longirostris Schneider, 1801
  • Crocodilus arctirostris Daudin, 1802 (nom. subst.)
  • Crocodilus tenuirostris Cuvier, 1807
  • Rkamphostoma (sic) tenuirostre Wagler, 1830 (fide D & B 1836)
  • Gavialis gangeticus Gray, 1831
  • Gavialis gangeticus Duméril & Bibron, 1836
  • Gavialis gangeticus King & Burke, 1989
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gangeszi gaviál témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gangeszi gaviál témájú médiaállományokat és Gangeszi gaviál témájú kategóriát.

A gangeszi gaviál (Gavialis gangeticus) a hüllők (Reptilia) osztályának krokodilok (Crocodilia) rendjébe és a gaviálfélék (Gavialidae) családjába tartozó faj.

Családjának és nemének az egyetlen élő faja.

Előfordulása[szerkesztés]

Portré

A gaviálnak két populációja létezik: egyik Pakisztánban, az Indus folyó-rendszerében, a másik Indiában, Bangladesben és Mianmarban, a Mahánadi, a Gangesz, a Brahmaputra, a Kaladan és az Irrawaddy folyókban. A gaviál állományai az összehangolt védelmi és tenyésztési programoknak köszönhetően újra növekedésnek indultak, de még mindig a kihalás fenyegeti a fajt, a Vörös Lista szerint a vadon élő kifejlett példányok 300-900 darab között lehetnek.

Megjelenése[szerkesztés]

A hím akár 6,25 méter hosszú és 977 kilogramm testtömegű is lehet,[1][2] míg a nőstény legfeljebb 4 méter. Egyes vélemények szerint a legnagyobb példányok a 7 métert is elérhetik. Bőre nagyon kemény, páncélozott, a bőripar számára valóságos kincs. A többi krokodillal ellentétben nem tudja felemelni a földről hatalmas testét és farkát, ezért csak lassan cammog előre. Úszóhártyás lába kiválóan megfelel az úszáshoz és a fészekásáshoz. Pofája, páncélos hüllő létére nagyon keskeny, több mint 100 fogat rejt, amelyek egymásba akadnak, ha az állat becsukja az állkapcsát. A gaviálnak nincsenek ajkai, amelyek felfognák a vizet, de a többi krokodilhoz hasonlóan orrlyukain keresztül tud lélegezni, amíg a pofája tele van vízzel. A hímeknél az orr hegyén, kiálló szövetdomborulat alakul ki, amelynek pontos szerepét nem ismerjük. Talán a párzási időszakban kiadott hívójeleket erősíti fel.

Életmódja[szerkesztés]

Pihenő példány

A gangeszi gaviál általában magányos vagy kisebb csapatokban él. Ha csapatokban él, akkor egy hím körül több nőstény található. Tápláléka mindenekelőtt halak, de vízimadarak, rákok és kisemlősök is. Az állat, a halrajokban úszva, oldalra kapva fogja meg zsákmányát.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 10 éves korban éri el. A párzási időszak tél vége-tavasz között van. Ekkor a nőstény ás egy fészket, melybe átlagosan 40 tojást rak, de egy fészekaljban találtak már 97 tojást is. A kifejlődési idő 60-90 napig tart. Ennek végén a kis gaviálok elkezdenek csipogni, hogy az anyjuk segítségükre jöjjön, a fészekből való kimászáshoz.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Maskey, T. M., Percival, H.F. (1994) Status and Conservation of Gharial in Nepal. Presented at the 12th Working Meeting of the Crocodile Specialist Group, Thailand.
  2. Gavials (Gharials), Gavial (Gharial) Pictures, Gavial (Gharial) Facts Archiválva 2007. június 25-i dátummal a Wayback Machine-ben. Animals.nationalgeographic.com

Források[szerkesztés]