Gattyán György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gattyán György
Született Gattyán György Zoltán
1970május 24. (49 éves)[1]
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása Docler Holding: alapító-tulajdonos; Teqball: alapító-tulajdonos; FITEQ (Nemzetközi Teqball Szövetség) alelnök; Dogpound: társalapító
Iskolái Kodolányi János Egyetem

Gattyán György (született Gattyán György Zoltán, Budapest 1970. május 24.[1] –) magyar üzletember. 2019-ben 296 milliárd forintos vagyonával ő Magyarország 3. leggazdagabb embere. A Docler cégcsoport tulajdonosa, producer, a Prima Primissima Alapítvány társalapítója, a Magyar népművészet és közművelődés Junior Prima Díj mecénása, a Docler Holding Új Generáció Gábor Dénes Díj alapítója.[2] Gattyán György 2019-ben az Év Üzletembere Díj Zsűritagja volt. "https://profitline.hu/Hazai-urtechnologiai-ceg-vezetoje-nyerte-az-EY-Az-Ev-Uzletembere-dijat-399874"

Gattyán György, a FITEQ alelnökeként részt vett és díjat adott át Párizsban a Judo Grand Slam-versenyen, amelyet az EURONEWS élőben közvetített. https://www.euronews.com/2020/02/10/shock-as-riner-loses-first-fight-in-almost-a-decade

Gattyán György többször volt a Forbes és Luxembourg legrangosabb gazdasági magazínjának a címlapján, ahol megírták róla, hogy 2019-ben mintegy 1000 kollégájának egy éves bónuszt, azaz 12 hónapnyi plussz fizetést adott.

"https://paperjam.lu/article/news-favoriser-lentrepreneuriat-et-les-meilleures-idees

2013-ban úgy döntött, hogy cége székhelyét és fő tevékenységét külföldre, Los Angelesbe és Luxemburgba helyezi át.[3]Mégis, Magyarországot soha nem hagyta el, budapesti irodájában ma is 700-an dolgoznak.

https://forbes.hu/uzlet/gattyan-eddig-sem-gondolkodtunk-felnott-tartalomban-es-ezutan-sem-fogunk/

Gattyán a Nemzetközi Teqball Szövetség, a FITEQ alelnöke, és egyben a Teqball alapítója. https://web.archive.org/web/20181013133046/https://fiteq.org/about-us Közben beszállt egy amerikai konditerem hálózatba is, a Dogpoundba. Itt Hugh Jackman lett az üzlettársa és egyebek mellett Justin Bieber jár le a termébe. https://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/gattyan-gyorgy-new-york-sport-sztar.688524.html

https://www.vg.hu/gazdasag/sportgazdasag/gattyan-gyorgy-utja-ronaldinho-villajabol-a-feher-hazba-1342444/

Gattyán cége a NetLock is, amely Magyarország első online hitelesítésszolgáltatója. "http://nol.hu/gazdasag/gattyan_tobbsegi_tulajdonos_lett_a_netlock-ban-1308077"


Élete[szerkesztés]

1970. május 24-én született Budapesten. Édesapja kőműves volt, édesanyja háztartásbeliként dolgozott. A Corvin Mátyás Gimnáziumba járt iskolába, majd a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán tanult. Diplomát a Kodolányi János Egyetemen szerzett. Az Ikarus sportegyesületnél atletizált mint futó, edzője Tomhauser István volt.

Pályafutása[szerkesztés]

Gattyán György 2003-ban létrehozta a Jasmin.hu nevű, streaming technológiára épülő, felnőtt-tartalom szolgáltatást is nyújtó webkamerás oldalt, ami ma már a világon az ilyen weboldalak közül a legnagyobb forgalmat generálja, látogatóinak száma meghaladja a CNN-ét.[3] 2008-ban alapította a Docler Holding cégcsoportot, amely informatikai és internetes szolgáltatásokat nyújt. A Livejasmin technológiájának mintájára, a videostreaming előnyeit kihasználva és azt továbbfejlesztve létrehozta az online jóslást lehetővé tevő oranum.com oldalt is. A Docler csoport jelenleg a portfólió cégeket is beleszámítva több mint 1300 embert foglalkoztat. A cégcsoport része az Andrássy úton épült és 2013-ban megnyitásra került Il Bacio di Stile divatpalota.

Bevételei jelentős részét visszaforgatja vállalkozásaiba, mindezek ellenére a Napi Gazdaság 2012-ben 110 milliárd forintra becsülte vagyonát és ezzel Magyarország harmadik leggazdagabb embereként tartották számon,[2] 2014 végére pedig az ország legvagyonosabb embere lett, kb. 174,3 milliárd forintnyi vagyonával. 2005-ben lett társproducere a 7 részből álló Világlátott egérke című tv-sorozatnak. A Kecskemétfilmmel való közös munka eredménye, hogy 2010-ben társproducere lett a Magyar népmesék befejező, utolsó 11 epizódjának. Társproducere a még bemutatásra váró Jókedvű örmény temetése című animációs filmnek, valamint az Égig érő fa című alkotásnak. Külföldi munkái közé sorolható a 8 részes World Without End televíziós sorozat. Az amerikai televíziós csatornákon nagy sikerrel futott epizódok elkészítésében szintén társproducer volt. 2013-ban bemutatták az Open Grave című amerikai thrillert, amelynek executive producere volt.[4] A cégcsoporthoz tartozó Docler Entertainment éves szinten 4-5 filmet gyárt Magyarországon és az Egyesült Államokban. 2013 nyarán fejezték be a Six Dance Lessons in Six Weeks című filmet, amelyben producerként vállalt szerepet. Gattyán György több filmfesztivál kurátora és zsűritagja. Segítette már az Aranyszem Operatőr Fesztivál és a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál munkáját is. 2014-ben nyílt meg Gattyán György saját étterme Budapesten, az Andrássy úton.[5] Legutóbb társproducer volt az Éden és a Berlin I love you című filmekben és "https://www.imdb.com/name/nm4831648/?ref_=fn_al_nm_1" luxemburgi cége pedig 2019-ben 3 amerikai Short Film elkészítésében is közreműködött: "https://medium.com/@ocmoviereviews/15-minutes-at-400-degrees-review-5fa321d71951"

2016-tól Gattyán az Amerikai Egyesült Államokban kezdett terjeszkedni újfajta videostreaming-szolgáltatásival, pl. az élő zenét kínáló SonicBox-szal vagy az Oranum internetes jósdával.[6]

Jótékonysági tevékenysége[szerkesztés]

A Docler csoport névadó szponzora több sportegyesületnek is. Egyebek mellett a Dab.Docler jégkorongcsapatnak, a Műszaki Egyetem futsal csapatának, a Docler Wolves amerikai football csapatnak és a Wildboars kerekesszékes rögbicsapatnak is. Magyarország legfiatalabb sakknagymestere, Rapport Richárd vagy a szintén fiatal, de már világbajnok Vadnai Benjamin vitorlázó is a Docler támogatottja. A Prima Primissima Alapítvány társalapítója, a Magyar népművészet és közművelődés Junior Prima díj mecénása, a Docler Holding Új Generáció Gábor Dénes Díj alapítója. Gattyán György évek óta kiemelt szponzora az Ikarusz BSE Atlétikai Szakosztálynak. "https://atletika.hu/hu/hirek/2016/negyven-eves-az-ikarus-bse-atletikai-szakosztalya"

Számos támogatása mellett legutóbb Mosolyka Fanny filmjét karolta fel.

"https://hvg.hu/elet/20191227_Hozleiter_Fanny_Mosolyka_Nem_akarom_senkivel_elhitetni_hogy_mindig_boldog_vagyok"

Gattyán részt vett a 2015 februárjában rendezett 63. amerikai Nemzeti Imareggelin, többek között Barack Obama amerikai elnök, és a dalai láma társaságában.[7]

Adóelkerülési botrány[szerkesztés]

Miután kiderült, hogy a felnőtt tartalmakra épülő Livejasmin.com-ot egy portugál cég üzemeltette, amely forgalma után nem a magyar forgalmi adót (27%), hanem a 17%-os portugál adót fizették be, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal éveken keresztül figyelte tevékenységét. A magyar adóhatóság szerint a portugál cég is Gattyánék irányítása alatt állt. A NAV vélhetően titkos adatgyűjtéssel, például lehallgatással és e-mailek átnézésével jutott hozzá azokhoz az információkhoz, amelyek alapján úgy vélik, a portugál céget csak álcából, adóelkerülési céllal működtették. Ezért a bíróság több ingatlant, céget és bankszámlát előzetes zár alá vett 2014-ben vagy 2015 elején, még a jogerős ítélet kihirdetése előtt. A zár alá vett ingatlanok között van az Il Bacio luxusáruház, a Normafa Hotel, és az üzletember Budakeszi és Szerémi úti magáningatlanai is.[8][9] 2015. június 2-án ismeretlen okból zárva volt az Andrássy úton álló Il Bacio di Stile luxusáruház. A Blikk információ szerint a NAV és a rendőrség tartott közös razziát (a rendőrség érintettségét és a bolt ideiglenes bezárását a cég később cáfolta).[10][11] Az Európai Bíróság 2015 szeptemberében kiadott főtanácsnoki indítványa szerint a két cég licencszerződésével nem kívánt adót csalni. Kimondta, hogy a NAV jogszerűtlenül felhasznált olyan adatokat is az ügyhöz, amiket még egy másik nyomozás során gyűjtöttek titokban.[12][13] A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2016. június 1-én jogerősen megszüntette a NAV azon határozatát, miszerint körülbelül 50-50 milliárd forintnyi áfa és büntetés megfizetésére kötelezték volna a Docler Holding-ot. A bíróság megállapította, hogy az adóhatóság jogszerűtlenül használt bizonyítékokat a vádemeléshez annak ellenére, hogy azok sem bizonyították az adócsalást.[14]

Források[szerkesztés]

 1. a b Az információ autentikus forrásból származó hiteles közlés. A közlést tartalmazó hivatalos e-mailt archiváltuk, szövegét az OTRS-eléréssel rendelkező szerkesztők a 2016072710006213 ügyszám alatt olvashatják. Aki meg szeretne bizonyosodni az információ valódiságáról, lépjen kapcsolatba az OTRS-eléréssel rendelkezők valamelyikével!
 2. a b A kőművessegédből lett pornókirály - portré a harmadik leggazdagabb magyarról. Origo.hu, 2013. január 2. [2015. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 17.)
 3. a b Várkonyi Iván: Az igazság nem szexi: miért vándorol ki a milliárdos Gattyán?. Népszabadság online, 2013. október 13. [2015. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 7.)
 4. Gattyán György az IMDb-n
 5. 25 ezer a legolcsóbb menü Gattyán György éttermében. Origo.hu, 2014. április 15. [2015. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 7.)
 6. Gattyán György Amerikában terjeszkedik”, origo.hu, 2016. október 28. (Hozzáférés ideje: 2016. október 28.) 
 7. Obamával reggelizett a magyar pornópápa. Origo.hu, 2015. február 6. [2015. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 7.)
 8. Gattyán telefonját is lehallgathatták, hogy kiderüljön, elég adót fizet-e Magyarországon. 444.hu, 2015. január 29. [2015. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 7.)
 9. A NAV zárolta a milliárdos Gattyán György vagyonát. HVG.hu, 2015. január 29. [2015. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 7.)
 10. Megszállta az adóhatóság Gattyán luxusboltját. Blikk.hu, 2015. június 3. [2015. augusztus 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 8.)
 11. Gattyán György luxusáruházában razziázott a NAV. 444.hu, 2015. június 3. [2015. augusztus 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 8.)
 12. Gattyán-NAV: 1-0. Index.hu, 2015. szeptember 16. (Hozzáférés: 2015. október 16.)
 13. Az ország egyik leggazdagabb embere lenyomta a NAV-ot. HVG.hu, 2015. szeptember 16. (Hozzáférés: 2015. október 16.)
 14. Gattyán György pert nyert az adóhivatallal szemben. Index, 2016. június 2. (Hozzáférés: 2016. július 26.)

További információk[szerkesztés]