Gattyán György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gattyán György Zoltán
Született 1970. május 24. (51 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
Iskolái

Gattyán György Zoltán (Budapest, 1970. május 24.[1] –) magyar üzletember. 2020-ban 280 milliárd forintos vagyonával ő Magyarország 2. leggazdagabb embere. A Docler cégcsoport tulajdonosa, producer, a Prima Primissima Alapítvány társalapítója, a Magyar népművészet és közművelődés Junior Prima Díj mecénása, a Docler Holding Új Generáció Gábor Dénes Díj alapítója.[2] 2013-ban úgy döntött, hogy cége székhelyét és fő tevékenységét külföldre, Los Angelesbe és Luxemburgba helyezi át.[3] 2001-ben alapított internetes vállalata, a Docler Holding,[4] rövid időn belül több száz millió dollár forgalmú óriáscéggé fejlődött, 2020-ban a Forbes legértékesebb, teljesen magyar kézben lévő magyar vállalkozásokról készített listáján a 2. helyre került.[5] 2020-ban megvásárolta alma materét, a Kodolányi János Egyetemet[6], ahol anno kommunikáció- és médiatudomány szakon végzett.

Gattyán György évek óta végez filantróp tevékenységet, a Gattyán Alapítványon[7] keresztül többszázmillió forint értékű adományt osztott szét gyermekotthonoknak, nehéz sorsú gyerekeknek.[8] A 2021-ben, a legjótékonyabb magyarokról megjelent összeállítás[9] szerint, Gattyán a képzeletbeli lista második helyén áll.[10] 2021-ben „Legnagyobb Vállalkozás” néven digitalizációs tudásközpontot indított el, amely négy területre fókuszál, az oktatásra, az egészségügyre, a hivatali ügyintézésre, illetve a korrupcióra.[11]

2021 novemberében bejelentette, hogy elindul a 2022-es országgyűlési választásokon.[12] 2021 decemberében bejelentette, hogy pártot alapított, aminek a neve Megoldás Mozgalom.[13]

Élete[szerkesztés]

1970. május 24-én született Budapesten. Édesapja kőműves volt, édesanyja háztartásbeliként dolgozott. A Corvin Mátyás Gimnáziumba járt iskolába, majd a Magyar Testnevelési Főiskolán (TF) tanult. Az Ikarus Budapest Sportegyesületben atletizált, mint futó, edzője ifj. Tomhauser István volt.

Pályafutása[szerkesztés]

Gattyán György 2003-ban létrehozta a Livejasmin.com nevű, streaming technológiára épülő, felnőtt-tartalom szolgáltatást nyújtó webkamerás oldalt, ami ma a világon a felnőtt tartalmat kínáló weboldalak közül a legnagyobb forgalmat generálja, látogatóinak száma meghaladja a CNN-ét.[3] 2008-ban alapította a Docler Holding cégcsoportot, amely informatikai és internetes szolgáltatásokat nyújt. A Livejasmin technológiájának mintájára, a videostreaming előnyeit kihasználva és azt továbbfejlesztve létrehozta az online jóslást lehetővé tevő oranum.com oldalt is. A Docler csoport jelenleg a portfólió cégeket is beleszámítva több mint ezer embert foglalkoztat. A cégcsoport része az Andrássy úton épült és 2013-ban megnyitásra került Il Bacio di Stile divatpalota.

Bevételei jelentős részét visszaforgatja vállalkozásaiba, mindezek ellenére a Napi Gazdaság 2012-ben 110 milliárd forintra becsülte vagyonát és ezzel Magyarország harmadik leggazdagabb embereként tartották számon,[2] 2014 végére pedig az ország legvagyonosabb embere lett, kb. 174,3 milliárd forintnyi vagyonával. 2005-ben lett társproducere a 7 részből álló Világlátott egérke című tv-sorozatnak. A Kecskemétfilmmel való közös munka eredménye, hogy 2010-ben társproducere lett a Magyar népmesék befejező, utolsó 11 epizódjának. Társproducere a még bemutatásra váró Jókedvű örmény temetése című animációs filmnek, valamint az Égig érő fa című alkotásnak. Külföldi munkái közé sorolható a 8 részes World Without End televíziós sorozat. Az amerikai televíziós csatornákon nagy sikerrel futott epizódok elkészítésében szintén társproducer volt. 2013-ban bemutatták az Open Grave című amerikai thrillert, amelynek executive producere volt.[14] A cégcsoporthoz tartozó Docler Entertainment éves szinten 4-5 filmet gyárt Magyarországon és az Egyesült Államokban. 2013 nyarán fejezték be a Six Dance Lessons in Six Weeks című filmet (a színdarab filmváltozata), amelyben producerként vállalt szerepet. Gattyán György több filmfesztivál kurátora és zsűritagja. Segítette már az Aranyszem Operatőr Fesztivál és a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál munkáját is. 2014-ben nyílt meg Gattyán György saját étterme Budapesten, az Andrássy úton.[15]

2015. július 31-én bezárt az Andrássy úti Il Bacio di Stile. A hivatalos álláspont szerint azért, mert a többségi tulajdonos már nem finanszírozza a veszteséges boltot.[16][17] Magyari Tamás, az il Bacio Kft. volt ügyvezetője 2015. októberében feljelentette az üzletembert az Interpolnál. Állítása szerint Gattyán György a tudomása nélkül zárta be az Andrássy úti luxusáruházukat és a bevételből sem kapott. Korábban Gattyán Luxemburgba költöztette vállalkozásait, ahol közös céget alapítottak Magyari egyik vállalkozásával, amit később szintén Magyari tudta nélkül eladtak.[18][19] Másnap a cég közleményében közölte, hogy Magyari Tamás hónapok óta több százmillió forintot követelt a cégcsoporttól és azt is kilátásba helyezte, hogy nemzetközi fórumokhoz fordul. A cég ennek nem engedett és közölték, hogy „mindenben segítik az esetleges eljárást”.[20]

2016-tól Gattyán az Amerikai Egyesült Államokban kezdett terjeszkedni újfajta videostreaming-szolgáltatásival, pl. az élő zenét kínáló SonicBox-szal vagy az Oranum internetes jósdával.[21]

Jótékonysági tevékenysége[szerkesztés]

A Docler csoport névadó szponzora több sportegyesületnek is. Egyebek mellett a Dab.Docler jégkorongcsapatnak, a Műszaki Egyetem futsal csapatának, a Docler Wolves amerikai football csapatnak és a Wildboars kerekesszékes rögbicsapatnak is. Magyarország legfiatalabb sakknagymestere, Rapport Richárd vagy a szintén fiatal, de már világbajnok Vadnai Benjamin vitorlázó is a Docler támogatottja. A Prima Primissima Alapítvány társalapítója, a Magyar népművészet és közművelődés Junior Prima díj mecénása, a Docler Holding Új Generáció Gábor Dénes Díj alapítója.

Gattyán részt vett a 2015 februárjában rendezett 63. amerikai Nemzeti Imareggelin, többek között Barack Obama amerikai elnök, és a dalai láma társaságában.[22]

Adóelkerülési botrány[szerkesztés]

Miután kiderült, hogy a felnőtt tartalmakra épülő Livejasmin.com-ot egy portugál cég üzemeltette, amely forgalma után nem a magyar forgalmi adót (27%), hanem a 17%-os portugál adót fizették be, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal éveken keresztül figyelte tevékenységét. A magyar adóhatóság szerint a portugál cég is Gattyánék irányítása alatt állt. A NAV vélhetően titkos adatgyűjtéssel, például lehallgatással és e-mailek átnézésével jutott hozzá azokhoz az információkhoz, amelyek alapján úgy vélik, a portugál céget csak álcából, adóelkerülési céllal működtették. Ezért a bíróság több ingatlant, céget és bankszámlát előzetes zár alá vett 2014-ben vagy 2015 elején, még a jogerős ítélet kihirdetése előtt. A zár alá vett ingatlanok között van az Il Bacio luxusáruház, a Normafa Hotel, és az üzletember Budakeszi és Szerémi úti magáningatlanai is.[23][24] 2015. június 2-án ismeretlen okból zárva volt az Andrássy úton álló Il Bacio di Stile luxusáruház. A Blikk információ szerint a NAV és a rendőrség tartott közös razziát (a rendőrség érintettségét és a bolt ideiglenes bezárását a cég később cáfolta).[25][26] Az Európai Bíróság 2015 szeptemberében kiadott főtanácsnoki indítványa szerint a két cég licencszerződésével nem kívánt adót csalni. Kimondta, hogy a NAV jogszerűtlenül felhasznált olyan adatokat is az ügyhöz, amiket még egy másik nyomozás során gyűjtöttek titokban.[27][28] A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2016. június 1-én jogerősen megszüntette a NAV azon határozatát, miszerint körülbelül 50-50 milliárd forintnyi áfa és büntetés megfizetésére kötelezték volna a Docler Holding-ot. A bíróság megállapította, hogy az adóhatóság jogszerűtlenül használt bizonyítékokat a vádemeléshez annak ellenére, hogy azok sem bizonyították az adócsalást.[29]

Források[szerkesztés]

 1. Az információ autentikus forrásból származó hiteles közlés. A közlést tartalmazó e-mailt archiváltuk, szövegét az önkéntes ügyfélszolgálatot ellátó szerkesztők a 2016072710006213 ügyszám alatt olvashatják. Aki meg szeretne bizonyosodni az információ valódiságáról, lépjen kapcsolatba, a hozzáféréssel rendelkező önkéntesek valamelyikével!
 2. a b A kőművessegédből lett pornókirály - portré a harmadik leggazdagabb magyarról. Origo.hu, 2013. január 2. [2015. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 17.)
 3. a b Várkonyi Iván: Az igazság nem szexi: miért vándorol ki a milliárdos Gattyán?. Népszabadság online, 2013. október 13. [2015. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 7.)
 4. Docler Holding - Rólunk - Cégeink és Termékeink - Kodolányi János Egyetem. www.doclerholding.hu. (Hozzáférés: 2021. szeptember 29.)
 5. Eldőlt: indul a választásokon az egyik leggazdagabb magyar (magyar nyelven). Napi.hu. (Hozzáférés: 2021. november 26.)
 6. (2021. február 9.) „Kodolányi János Egyetem” (magyar nyelven). Wikipédia.  
 7. Gattyán Alapítvány. gattyanalapitvany.hu. (Hozzáférés: 2020. június 16.)
 8. Újra adakozott Gattyán György | Forbes.hu. forbes.hu, 2020. május 7. (Hozzáférés: 2020. június 16.)
 9. Legjótékonyabb magyarok 2021. legjotekonyabbmagyarok.hu. (Hozzáférés: 2021. november 18.)
 10. Sz.Z: Itt a toplista: ők voltak idén a legjótékonyabb magyarok (magyar nyelven). index.hu, 2021. október 27. (Hozzáférés: 2021. november 18.)
 11. Digitalizációs tudásközpontot alapított Gattyán György milliárdos. (Hozzáférés: 2021. november 21.)
 12. Tamás, Németh: Gattyán György: Nem számít, hogy érdekköröket sértek, indulok a választásokon (magyar nyelven). index.hu, 2021. november 23. (Hozzáférés: 2021. november 26.)
 13. Imre, Csekő: Gattyán György bejelentette, indul a választásokon (magyar nyelven). index.hu, 2021. december 17. (Hozzáférés: 2021. december 18.)
 14. Gattyán György az IMDb-n
 15. 25 ezer a legolcsóbb menü Gattyán György éttermében. Origo.hu, 2014. április 15. [2015. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 7.)
 16. Vége Gattyán György luxusáruházának. Hir24.hu, 2015. június 29. (Hozzáférés: 2015. augusztus 8.)
 17. Jó kis szlogennel köszön el Gattyán bezáró luxusáruháza. HVG.hu, 2015. július 24. (Hozzáférés: 2015. augusztus 8.)
 18. Feljelentették az Interpolnál a milliárdost. Magyar Nemzet Online, 2015. október 10. [2015. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 19. Üzlettársa az Interpolnál jelentette fel a magyar pornókirályt. Népszabadság Online, 2015. október 10. [2015. október 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 20. Gattyánék visszavágtak a feljelentésért. Magyar Nemzet Online, 2015. október 11. (Hozzáférés: 2015. október 16.)
 21. Gattyán György Amerikában terjeszkedik”, origo.hu, 2016. október 28. (Hozzáférés ideje: 2016. október 28.) 
 22. Obamával reggelizett a magyar pornópápa. Origo.hu, 2015. február 6. [2015. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 7.)
 23. Gattyán telefonját is lehallgathatták, hogy kiderüljön, elég adót fizet-e Magyarországon. 444.hu, 2015. január 29. [2015. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 7.)
 24. A NAV zárolta a milliárdos Gattyán György vagyonát. HVG.hu, 2015. január 29. [2015. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 7.)
 25. Megszállta az adóhatóság Gattyán luxusboltját. Blikk.hu, 2015. június 3. [2015. augusztus 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 8.)
 26. Gattyán György luxusáruházában razziázott a NAV. 444.hu, 2015. június 3. [2015. augusztus 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 8.)
 27. Gattyán-NAV: 1-0. Index.hu, 2015. szeptember 16. (Hozzáférés: 2015. október 16.)
 28. Az ország egyik leggazdagabb embere lenyomta a NAV-ot. HVG.hu, 2015. szeptember 16. (Hozzáférés: 2015. október 16.)
 29. Gattyán György pert nyert az adóhivatallal szemben. Index, 2016. június 2. (Hozzáférés: 2016. július 26.)

További információk[szerkesztés]