Garázskapu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A garázskapu az épületek egyik meghatározó és legnagyobb nyílászárója, mely a leginkább gépkocsik tárolására szolgáló helyiség (garázs) ajtaja. Többféle anyagból és számos kivitelben készülhet. Létezik szekcionált, billenő és kétszárnyú garázskapu. Mivel nagy felületet foglal el az épület homlokzatából, fontos, hogy esztétikailag illeszkedjen mind az épület stílusához, mind a környezethez.

Garázskapu fajták[szerkesztés]

Kétszárnyú garázskapu[szerkesztés]

A garázskapuk legrégebbi kialakítása a kétszárnyú kivitel. Úgy működik, mint egy normál ajtó, csak két nagyobb méretű szárnyból áll. Ma már egyre kevesebb helyen látni ezt a fajta garázskaput, mivel a billenő és szekcionált kapuk egyre szélesebb körben terjednek el.

Billenő garázskapu[szerkesztés]

A modern garázskapuk legegyszerűbb kialakítása az egy táblában billenő kivitel. Ilyenkor az egész tábla egyben billen a garázs mennyezete alá. A kaputábla különféle anyagokból készülhet, azonban a fa és acél kapuk a legelterjedtebbek.

Szekcionált garázskapu[szerkesztés]

Ennél a kialakításnál a kaputábla több egyforma méretű szekcióból áll össze. Ezek a szekciók egy csukló segítségével egymáson el tudnak fordulni, ezáltal a tábla nem egyben nyílik, mint a billenő garázskapu esetében. A nyitás során a kapu helyigénye sokkal kisebb, mivel a tábla nem billen ki a nyílás síkjából, ezáltal szabadon hagyva a kocsibeálló teljes felületét. A szekcionált garázskapu lapjai futósínekben foglalnak helyet. A sínrendszer a garázs mennyezete alá van függesztve, így a nyitást követően a lapok a plafonra simulnak, nem nyúlnak be az ajtónyílásba, megkönnyítve és biztonságosabbá téve az áthajtást.

Szelvényes garázskapu[szerkesztés]

Léteznek még ilyen kialakítású garázskapuk is, ahol a kapu több egymásba csúszó szelvényből áll, melyek felnyitáskor teleszkópszerűen egymásba csúsznak. Főleg ipari vagy üzemi épületek kapujaként lehet találkozni velük, kizárólag fémből készül. Ez a típus visszaszorulóban van, helyét főleg szekcionált garázskapuk vették át.

Hőszigetelés[szerkesztés]

Mivel a garázskapu az épület legnagyobb nyílászárója, kiválasztásánál fontos szempont a hőszigetelési tulajdonsága. Ha a garázs a lakóépülettől külön áll és a helyiség fűtetlen, nincs igazán szükség hőszigetelt garázskapura. Azonban ha a garázs a lakóépület részét képezi, ajánlott hőszigetelt kaput felszerelni. Ebben az esetben a nagy felület miatt fontos a hő benntartása.

Biztonság[szerkesztés]

A garázskapu felszerelését mindenképpen bízzuk szakértőre több okból is. A nem megfelelő beépítés akár balesethez is vezethet, mely az anyagi kár mellett személyi sérüléssel is járhat. Biztonsági okokból is csak hozzáértő végezze a beépítést. Mivel a garázskapu az épület legnagyobb nyílászárója, a szakszerű beszerelés megnehezítse a betörők dolgát is. A modern automata kapumozgatóval felszerelt garázskapuk alapfelszereltsége a feltolás elleni védelem, tehát külön zárszerkezet nélkül is biztonságosan zárják a nyílást.

Kényelem[szerkesztés]

A modern garázskapuk felszerelhetők kapumozgató automatikával. Ezáltal a mindennapi elindulás és hazaérkezés kényelmes lesz, mivel nem kell az esőben, hóban kiszállni a autóból és kézzel bajlódni a garázskapu kinyitásával. A kapu mozgatása a mennyezet alá, vagy a kapu tengelyére szerelt motor segítségével történik. Kívülről általában távirányítóval, belülről nyomógombbal működtethető az automatika. A kapumozgató védi a járművet is, illetve a mozgás közben a garázskapu alatt elhaladó személyeket is, mivel rácsukódás elleni védelemmel is el van látva. Ha bármilyen akadályba ütközik a kapu mozgás közben az automatika azonnal megállítja.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]