Ganz–Hunslet G2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ganz-Hunslet G2 szócikkből átirányítva)
Ganz–Hunslet G2
Ganz Hunslet G2
Pályaszám
400, 401, 402, 403, 404, 405
Általános adatok
GyártóGanz MÁVAG, GANZ Villamossági Művek
Gyártásban1983
Darabszám1 hat kocsis szerelvény db
Műszaki adatok
TengelyelrendezésBo' Bo'
Nyomtávolság1435 mm
Engedélyezett legnagyobb sebesség100 km km/h
Ütközők közötti hossz19.360 mm
Forgócsaptávolság12.600 mm
Legkisebb pályaívsugár100 m
Villamos vontatás
ÁramnemEgyenáram
ÁramellátásFelsőtapintású harmadik sin
Teljesítmény
Állandó250 kW / motor
Vontatómotorok száma24
A Wikimédia Commons tartalmaz Ganz–Hunslet G2 témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Ganz Hunslet G2 egy legendás, azonban végül sikertelen magyar fejlesztésű metrótípus.

Története[szerkesztés]

A Ganz gyár készítette el (járműszerkezet Ganz-MÁVAG, villamos berendezések Ganz Villamossági Művek), de sorozatgyártásra műszaki és gazdasági okokból nem került sor. A tervezés 1983 elején kezdődött, de a későbbi gyártáshoz hasonlóan igen vontatottan haladt. A 6 kocsis prototípust a többször módosított szállítási határidőt 3 évvel túllépve, 1987 decemberében adták át, a forgalmon kívüli próbafutásokat jelentősen hátráltatta a Ganz vállalatok válsága. 1991. január 1-jén került utasforgalomba, de visszatérő problémák miatt csak a naptári napok mindössze 66 százalékában állt rendelkezésre. A forgalmi próbaüzem befejeztével is kifejezetten alacsony volt a szerelvény futásteljesítménye: 70.000 km 1992 és 1994 között.[1] A prototípus egyedisége miatt az üzemben tartás nem volt gazdaságos, ezért az „új metró” ezután a Kőér utcai járműtelepen várta a sorsát. 2009-ben a hat kocsis motorvonat egy kocsija a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeumba került, a többi kocsi jelenleg a Kőér utcai járműtelepen várja a sorsát.[2][3]

Műszaki leírása[szerkesztés]

A szerelvényt formatervezési tervpályázaton alakították ki. Jobb komforttal rendelkeztek, mint a régi szovjet szerelvények. A vonat szellőztetése a statikus szellőzés (orosz típusok) helyett gépi szellőzéssel lett ellátva. A kocsikban fényellátás is jobb volt a régebbi szerelvényekhez képest (250 lux), emellett a vonat előfűthető.

A szerelvény zajszintje a légrugóknak köszönhetően lényegesen kisebb volt az orosz szerelvényekhez képest. Az ajtók tágasabbak, így megkönnyítik a fel- és leszállást. Az ajtók lengőtolóajtók, melyek zárt állapotban a szerelvénnyel egy síkot alkotnak, ami megkönnyíti a szerelvény tisztítását és sokkal kisebb a helyigényük, így a metrókocsik belseje is tágasabb, mint az orosz metrókocsiké. Az első és hátsó menekülőajtó nagymértékben hozzájárult a metró vészhelyzetbeli gyors elhagyásához, és a szerelvény átjárhatóságához.

Műszaki oldalról azonban komoly kritikákat fogalmaztak meg a próbaüzem zárójelentésében. Újra kellett volna tervezni a forgóvázat és a teljes hajtásláncot az egyenáramú szaggatótól a kerékig. Megállapítást nyert, hogy növelendő a kocsiszekrény hajlítással szembeni inerciája, és további műszaki gondok mellett a Ganz vonat karbantartására is több munkaórát kellett fordítani, mint a hagyományos szovjet kocsikra.[1]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Ganz-Hunslet G2 típusú magyar gyártmányú szerelvény. [2009. augusztus 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 19.)
  2. A Ganz metrószerelvény kálváriája
  3. Múzeumi jármű?

További információk[szerkesztés]