GameStar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gamestar szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A GameStar egy havonta megjelenő PC-s videójáték-magazin, amit a német IDG Entertainment Verlag ad ki Németországban. 2008-ban átlagosan 250.000 példányszámban fogyott el a lap, így a legkeresettebb PC-s

A magazint Magyarországon, Csehországban és Kínában is kiadják. Olaszországban, Lengyelországban és USA-ban is megpróbálták piacra dobni a lapot, de néhány hónap múlva elbukott, habár a magazin weboldala még él az országokban. Az amerikai kiadás jóval eltért a többitől, mivel felnőtteknek írták PC-s és konzolos játékokról, hasonlóan az inCite-hoz.

2005-ben a GameStar létrehozott egy testvérlapot /GameStar/dev néven, amely az Európai Játékfejlesztőket célozza meg. A GameStar-nak egy testvérlapja is van, mégpedig a GamePro, amely a konzol játékokra fókuszál.

2007. december 1-jétől Michael Trier a szerkesztő-főnök, Gunnar Lott-ot követve.[1]

A magyar GameStar[szerkesztés]

1999 októberében jelent meg az első magyar nyelvű szám, októberétől pedig teljes játékot, esetenként játékokat is adnak a magazinhoz. Főként PC játékokat tesztelnek, 2008 februárjától Xbox 360-ra készült játékokat, később pedig PlayStation 3 címeket is.

2019-ben is aktívak, rengeteg hír, és játékteszt van oldalukon, a GameStar Online-on, amely a negyedik magyar internetes gamer portál a HC Gamer, a PC Dome (a későbbi PlayDome), és PC Guru Online után. Érdekesség, hogy Virágh Márton ("mazur") egy, a Media1-nek adott interjújában azt állította, hogy a GameStar Online "a legelső magyar játékportál volt", ami konkrét hazugság.

A magyar Gamestar rendelkezik két testvéroldallal a PCWorld-el és a Puliwood-dal.

A magyar nyelvű, nyomtatott GameStar 2020-ban megszűnt, miután 2019 december elsején bejelentette a lap vezetősége, hogy egy "megmentési akciót" indít, mely során év végéig 2500 előfizetőt kell elérni, különben a lap megszűnik. Miután MATESZ alapján a ÖSSZESEN értékesített havi példányszám 2019 Q4-ben 2700 körül volt, így ez a szám teljesen irreális elvárás volt. Persze, nem is sikerült elérni, így 2020 január másodikán bejelentették a nyomtatott lap megszűnését. Akik előfizetettek, azokat a még létező PC World előfizetésére buzdították, a másik opció a pénz visszafizetése volt.

Teljes játékok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. IDG Communications Media AG, Gunnar Lott new Director of Online and New Business, 28 November 2007 (German)

Külső hivatkozások[szerkesztés]