Gallai-tétel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk a gráfelméleti tételről szól. A síkgeometriai tételt lásd a Sylvester–Gallai-tétel szócikkben.

A gráfelméletben a Gallai-tétel a független, illetve a lefogó pont- és élhalmazok között mond ki összefüggéseket. A tétel Gallai Tibortól származik.

Független és lefogó halmazok[szerkesztés]

Független élhalmaznak nevezzük egy gráf éleinek olyan halmazát, amelyben semelyik két élnek nincs közös pontja. Független ponthalmaznak pedig a pontok olyan halmazát, amelyben semelyik két pont nincs közös élen.

A gráf pontjainak egy halmaza lefogó ponthalmaz, ha a gráf minden élének legalább az egyik végpontját tartalmazza; hasonlóan, élek egy halmaza lefogó élhalmaz, ha a gráf minden pontjára legalább egy eleme illeszkedik.

Az alábbi jelölések használatosak a lényeges él-, illetve ponthalmazok elemszámára:

  • a legnagyobb független élhalmaz elemszáma
  • a legkisebb lefogó ponthalmaz elemszáma
  • a legkisebb lefogó élhalmaz elemszáma
  • pedig a legnagyobb független ponthalmaz elemszáma.

Lefogó és független ponthalmaz viszonya[szerkesztés]

Minden hurokmentes gráfra , azaz a legkisebb lefogó és a legnagyobb független ponthalmaz elemszámának összege egyenlő a gráf pontjainak számával.

Bizonyítás[szerkesztés]

Az halmaz pontjai pontosan akkor függetlenek, ha lefogó halmaz. Egyébként, ha nem lenne független, akkor lenne két összekötött pont, amely közötti élet nem fogna le. A másik irányban, ha nem fogna le egy élet, akkor -ban ennek az élnek mindkét végpontja szerepel, tehát nem független. Ebből: , és innen . Ezentúl, -re ahol egy tetszőleges lefogó ponthalmaz. Tehát:

Független és lefogó élhalmaz viszonya[szerkesztés]

Minden olyan gráfra, amely nem tartalmaz izolált pontot, , azaz a legnagyobb független és a legkisebb lefogó élhalmaz elemszámának összege egyenlő a gráf pontjainak számával.

Bizonyítás[szerkesztés]

darab független él pontot fog le. A többi pont legfeljebb éllel lefogható. Tehát, . Azt is tudjuk, hogy ha egy minimális lefogó élhalmaz, akkor darab csillagból áll (ha tartalmazna kört, annak tetszőleges élét, vagy ha utat, annak középső élét elhagyhatnánk). Ezért ( darab csillag van). Ebből kaphatunk úgy egy független élhalmazt, hogy minden csillagból kiválasztunk egy élet. Tehát .

min max eredmény
ponthalmaz + = |V(G)|
élhalmaz + = |V(G)|

Hivatkozások[szerkesztés]

  • Katona, Recski, Szabó "A számítástudomány alapjai." Typotex. Budapest, 2006. p. 59,60.