Gallagher

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gallagher
Született Leo Anthony Gallagher, Jr.
1946. július 24.[1]
Fort Liberty[1]
Elhunyt 2022. november 11. (76 évesen)[2][1]
Palm Springs[1]
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Iskolái
 • University of South Florida
 • Henry B. Plant High School
 • Paso Robles High School
Halál okatöbbszervi diszfunkciós szindróma

A Wikimédia Commons tartalmaz Gallagher témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gallagher, született Leo Anthony Gallagher Jr. (Fort Bragg, Észak-Karolina, 1946. július 24.Palm Springs, Kalifornia, 2022. november 11.) amerikai humorista. Azzal vált híressé, hogy az előadásain görögdinnyéket tör össze.

Fiatalkora[szerkesztés]

Gallagher Észak-Karolinában Fort Braggben látta meg a napvilágot. Szülei ír és horvát származásúak voltak.[3] 9 éves koráig az ohiói Lorain településén lakott, de asztmája miatt a család a floridai South Tampába költözött, ahol a H.B. Plant Középiskolába járt. 1970-bnen egyetemi szinten vegyészeti mérnöki szakon végzett a Dél-Floridai Egyetemen.[3][4] Minor szakon angol irodalmat tanult, és az itt szerzett tudását gyakran kamatoztatta a fellépései közben a nyelvi leleményeivel.

Karrierje[szerkesztés]

Az iskola elvégzése után Gallagher humoristaként/zenészként kezdett dolgozni, majd Jim Stafford turnészervezője lett. Stafford és Gallagher 1969-ben Californiába utazott, ahol Gallagher úgy döntött, ő is előadói pályára lép. Elkezdte saját szervezésben a kabaré fellépéseit, és emellett gyakran fellépett a The Comedy Store-ban és a The Ice House-ban. Az 1970-es és 1980-as években mellőzték a The Tonight Showban, mert Johnny Carson nem szerette azt a fajta humort, amit ő képviselt.[5] A program szervezői közül azonban többeknek bejött, amit csinált, ezért több olyan alkalommal is szerepelhetett, amikor Carson helyett más vezette a műsort.[5] Gallagher 1975. december 5-én került be először a The Tonight Showba, ahol "The Tonight Show Home Game" előadásával lépett fel. Gallagher 1979. május 9-én is szerepelt a The Tonight Showban, amit maga Carston vezetett.

Gallagher volt az Amerikai Egyesült Államok egyik legnépszerűbb és legelismertebb humoristája az 1980-as években. 14 alkalommal lépett fel a Showtime-ban, és ezeket az alkalmakat számtalanszor ismételték, melyek közül a legismertebbek a Comedy Centralon történt vetítések.

Az induló 135 jelölt közül Gallagher a 16. lett a 2003-as kaliforniai kormányzói választáson, ahol 5466 szavazatot kapott.[6]

Konfliktusa a testvérével[szerkesztés]

Az 1990-es évek elején Gallagher öccse, Ron engedélyt kért, hogy a fellépéseiben használhassa Gallagher védjegyezett Sledge-O-Matic nevű mozdulatsorát. Gallagher azzal a feltétellel engedte ezt meg neki, ha Ron a szóróanyagokon egyértelművé teszi, hogy az előadást Ron Gallagher tartja, és nem Leo Gallagher. Erre a két testvér közti nagyfokú hasonlóság miatt volt szükség. Ron általában kisebb helyszíneken adott elő mint Leo Gallagher. Több év után Ron elkezdte úgy reklámozni a műsorait, mint Gallagher Too vagy Gallagher Two. Néhány alkalommal olyan promóciós anyagok mentek ki, melyek alapján nem lehetett eldönteni, hogy az eredeti Gallagherről van-e szó.[7][8] Ez, valamint Ron színpadon kívüli botrányai miatt csorba esett Leo megítélésén is.

Gallagher kezdetben csak azt kérte testvérétől, hogy ne használja a Sledge-O-Matic mozdulatsort. Ron ennek ellenére is folytatta a turnéit mint Gallagher Too, és használta a trükköt. 2000 augusztusban Gallagher beperelte a testvérét védjegybitorlásért és hamis reklámozásért.[7] A bíróság rögtön az ő pártjára állt, és eltiltotta Ront minden olyan alakítástól vagy előadástól, amellyel kis klubokban vagy helyszíneken a testvéreként lépjen fel. Egyúttal eltiltottak attól, hogy akaratlagosan is testvére hasonmása legyen.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c d Douglas Martin: Gallagher, Watermelon-Smashing Comedian, Is Dead at 76 (angol nyelven). The New York Times, 2022. november 11. (Hozzáférés: 2022. november 14.)
 2. Comedian Gallagher Dead at 76 (angol nyelven)
 3. a b Prine, Carl. „$10K fee for Uniontown show not paid, comedian Gallagher claims”, 2014. április 6. (Hozzáférés ideje: 2019. december 1.) 
 4. Meet Our 40 in 40 Outstanding Alumni”, Alumni Voice, USFAlumni.org (University of South Florida Alumni Association), 2009. október 1., 22. oldal (Hozzáférés ideje: 2016. március 1.) 
 5. a b Episode 145 – Gallagher, WTF with Marc Maron, wtfpod.com
 6. Special Statewide Election - Statement of Vote, California Secretary of State, October 7, 2003. retrieved on April 30, 2013.
 7. a b Tresniowski, Alex (2000. május 15.). „Tears of a Clone”. People. [2016. március 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 22.)  
 8. a b Seibold, Whitney: The Hoax Report: Gallagher Too. 90ways.com . [2012. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 16.)

További információk[szerkesztés]