Galléros gyík

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Galléros gyík
Fiatal példány
Fiatal példány
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Pikkelyes hüllők (Squamata)
Alrend: Gyíkok (Sauria)
Alrendág: Leguánalakúak (Iguania)
Család: Agámafélék (Agamidae)
Alcsalád: Agámaformák (Agaminae)
Nem: Chlamydosaurus
J. E. Gray, 1827
Faj: C. kingii
Tudományos név
Chlamydosaurus kingii
J. E. Gray, 1825
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Galléros gyík témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Galléros gyík témájú médiaállományokat és Galléros gyík témájú kategóriát.

A galléros gyík (Chlamydosaurus kingii) a hüllők (Reptilia) osztályának pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe, ezen belül az agámafélék (Agamidae) családjába tartozó Chlamydosaurus hüllőnem egyetlen faja. Egyéb nevei: King galléros gyíkja vagy galléros agáma.

Előfordulása[szerkesztés]

Észak- és Északnyugat-Ausztráliában, valamint Indonézia és Pápua Új-Guinea területén honos. Nem fenyegeti a kipusztulás veszélye.

Megjelenése[szerkesztés]

Az állat hossza elérheti a 85 centimétert. A nőstény testtömege 400, míg a hímé 870 gramm is lehet. A gyík testének színe barna. A nagy pikkelyes és egészében vagy részben fogazott szélű gallér színe a gyík élőhelyétől függően eltérő lehet; a gallér átmérője 20-25 centiméter. A gallért teste két oldalán és nyaka alatt összehajtogatva viseli. A gallér szétnyitásakor láthatóvá válnak a hosszú redők. Ha a gyík megijed, szétnyitja gallérját, nagyra nyitott szájjal sziszegő hangokat hallat, és farkával ide-oda csapkod. A gallér kimerevítését a nyelvcsonti szarvacskák teszik lehetővé. Színváltoztatásra is képes, bár színskálája jóval szegényesebb, mint a kaméleonoké.

Védekező állásban kifeszített nyakbőrrel...
... és nyugalmi állapotban

Életmódja[szerkesztés]

Kitömött példány

A galléros gyík magányosan él. Füves puszták, száraz, bokros területek jellemző állata. Igen fürge mozgású, különösen a forró, nappali órákban. 20-25 métert is képes két lábán futva megtenni, miközben hosszú farkát a levegőbe emelve egyensúlyoz. A hímek saját territóriumot birtokolnak. Tápláléka rovarok, pókok és kis emlősök. Fogságban körülbelül 8-10 évig él.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 2-3 éves korban éri el. A párzási időszak tavasz elején van. A hímek az egymás közti vetélkedés és a párzást megelőző násztánc során szétterjesztett gallérjukkal pózolnak egymásnak vagy a nőstényeknek. Ilyenkor különösen fontos a gallér mérete, színezete. A nőstény 2-8 tojást rak homokba ásott fészekbe. a tojások kikeltését a nap melegére bízza. A tojások fehéresek, bőrhéjúak, gömbölyítettek. A tojásokból 8-12 hét múlva kelnek ki az utódok. A szülők nem gondoskodnak utódaikról.

Források[szerkesztés]

  • A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. IUCN. (Hozzáférés: 2011. augusztus 18.)
  • Csodálatos állatvilág, (Wildlife Fact-File). Budapest: Mester kiadó (2000). ISBN 963-86092-0-6 
  • Bedford, G. S. 1995. Anti-predator tactics from the Frilled Neck Lizard Chlamydosaurus kingii. Journal of the Victorian Herpetelogical Society 6(3): 120-130.
  • Harlow, P. S. and R. Shine. 1998. Temperature dependent sex-determination in the frillneck lizard Chlamydosaurus kingii (Agamidae). Herpetologica 55(2): 205-212.
  • Shine, R. and R. Lambeck. 1989. Ecology of frillneck lizards, Chlamydosaurus kingii (Agamidae) in tropical Australia. Australian Wildlife Research 16: 491-500.

További információk[szerkesztés]