Galléros gyík

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Galléros gyík
Fiatal példány
Fiatal példány
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Pikkelyes hüllők (Squamata)
Alrend: Gyíkok (Sauria)
Alrendág: Leguánalakúak (Iguania)
Család: Agámafélék (Agamidae)
Alcsalád: Agámaformák (Agaminae)
Nem: Chlamydosaurus
J. E. Gray, 1827
Faj: C. kingii
Tudományos név
Chlamydosaurus kingii
J. E. Gray, 1825
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Galléros gyík témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Galléros gyík témájú médiaállományokat és Galléros gyík témájú kategóriát.

A galléros gyík (Chlamydosaurus kingii) a hüllők (Reptilia) osztályának pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe, ezen belül az agámafélék (Agamidae) családjába tartozó Chlamydosaurus hüllőnem egyetlen faja. Egyéb nevei: King galléros gyíkja vagy galléros agáma.

Előfordulása[szerkesztés]

Észak- és Északnyugat-Ausztráliában, valamint Indonézia és Pápua Új-Guinea területén honos. Nem fenyegeti a kipusztulás veszélye.

Megjelenése[szerkesztés]

Az állat hossza elérheti a 85 centimétert. A nőstény testtömege 400, míg a hímé 870 gramm is lehet. A gyík testének színe barna. A nagy pikkelyes és egészében vagy részben fogazott szélű gallér színe a gyík élőhelyétől függően eltérő lehet; a gallér átmérője 20-25 centiméter. A gallért teste két oldalán és nyaka alatt összehajtogatva viseli. A gallér szétnyitásakor láthatóvá válnak a hosszú redők. Ha a gyík megijed, szétnyitja gallérját, nagyra nyitott szájjal sziszegő hangokat hallat, és farkával ide-oda csapkod. A gallér kimerevítését a nyelvcsonti szarvacskák teszik lehetővé. Színváltoztatásra is képes, bár színskálája jóval szegényesebb, mint a kaméleonoké.

Védekező állásban kifeszített nyakbőrrel...
... és nyugalmi állapotban

Életmódja[szerkesztés]

Kitömött példány

A galléros gyík magányosan él. Füves puszták, száraz, bokros területek jellemző állata. Igen fürge mozgású, különösen a forró, nappali órákban. 20-25 métert is képes két lábán futva megtenni, miközben hosszú farkát a levegőbe emelve egyensúlyoz. A hímek saját territóriumot birtokolnak. Tápláléka rovarok, pókok és kis emlősök. Fogságban körülbelül 8-10 évig él.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 2-3 éves korban éri el. A párzási időszak tavasz elején van. A hímek az egymás közti vetélkedés és a párzást megelőző násztánc során szétterjesztett gallérjukkal pózolnak egymásnak vagy a nőstényeknek. Ilyenkor különösen fontos a gallér mérete, színezete. A nőstény 2-8 tojást rak homokba ásott fészekbe. a tojások kikeltését a nap melegére bízza. A tojások fehéresek, bőrhéjúak, gömbölyítettek. A tojásokból 8-12 hét múlva kelnek ki az utódok. A szülők nem gondoskodnak utódaikról.

Források[szerkesztés]

  • A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. IUCN. (Hozzáférés: 2011. augusztus 18.)
  • Csodálatos állatvilág, (Wildlife Fact-File). Budapest: Mester Kiadó (2000). ISBN 963-86092-0-6 
  • Bedford, G. S. 1995. Anti-predator tactics from the Frilled Neck Lizard Chlamydosaurus kingii. Journal of the Victorian Herpetelogical Society 6(3): 120-130.
  • Harlow, P. S. and R. Shine. 1998. Temperature dependent sex-determination in the frillneck lizard Chlamydosaurus kingii (Agamidae). Herpetologica 55(2): 205-212.
  • Shine, R. and R. Lambeck. 1989. Ecology of frillneck lizards, Chlamydosaurus kingii (Agamidae) in tropical Australia. Australian Wildlife Research 16: 491-500.

További információk[szerkesztés]