Galizische Carl Ludwig-Bahn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A k.k. priv. galizische Carl Ludwig-Bahn (CLB) egy magánvasút-társaság volt az Osztrák-magyar Monarchiában. A Habsburg–Lotaringiai Károly Lajos főherceg-ről, I. Ferenc József magyar király öccséről lett elnevezve.

A CLB-hez a mozdonyok a Östlichen Staatsbahn-tól kerültek át és 1858 április 7-én álltak üzembe a keleti (Krakkó) vonalon és lettek felvéve a mozdonyállományba.

A DembicaRzeszów vonalat, melyet az östliche Staatsbahn kezdett építeni és a CLB fejezett be, 1858-ban nyitották meg. Kelet felé gyorsan bővültek a vonalak, melyek Ukrajna részeit tárták fel.

A CLB-t 1892 január 1-én államosították és a vonalai és a járművei a k. k. österreichische Staatsbahnen-hez kerültek.

Vonalak[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Geschichte der Eisenbahnen der Österreich-Ungarischen Monarchie, 1. kötet (1898)
  • Bernhard Neuner: Bibliographie der österreichischen Eisenbahnen von den Anfängen bis 1918, 2. kötet, Walter Drews Verlag, Wien, ISBN 3-901949-00-3 (2002)
  • Johann Stockklausner: Dampfbetrieb in Alt-Österreich. Bécs: Verlag Slezak. 1979. ISBN 3-900134-41-3  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Galizische Carl Ludwig-Bahn című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. - Az eredeti cikk forrásai a német wikipédia Galizische Carl Ludwig-Bahn című szócikkénél megtalálhatóak.