Gaetano Scirea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gaetano Scirea
Személyes adatok
Születési dátum1953. május 25.
Születési helyCernusco sul Naviglio, Olaszország
Halálozási dátum1989. szeptember 3. (36 évesen)
Halálozási helyBabsk, Lengyelország
Halál okaközúti baleset
ÁllampolgárságITA olasz
Magasság178 cm
Testtömeg75 kg
Poszt
Klubadatok
Mezszám1
Junior klubok
IdőszakKlub
1970–1972 Olaszország Atalanta
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
1972–1974Olaszország Atalanta58(1)
1974–1988Olaszország Juventus377(24)
Válogatottság
1974–1986 Olaszország Olaszország78(2)
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák.
A Wikimédia Commons tartalmaz Gaetano Scirea témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gaetano Scirea (Cernusco sul Naviglio, 1953. május 25.Babsk, Lengyelország, 1989. szeptember 3.) világbajnok olasz labdarúgó, középhátvéd volt.

688 profi mérkőzésén egyszer se állították ki. Visszavonulása után továbbra is a Juventus szolgálatában állt. Scirea dolgozni utazott Lengyelországba: Zoff pályaedzőjeként azt a feladatot kapta, hogy a helyszínen tekintse meg a Juventus következő UEFA-kupás ellenfelét, a Gornik Zabrzét. Szombaton 12 órakor landolt a Scireát szállító repülőgép Varsóban, ahol már várták őt a Gornik Zabrze vezetői. Velük ment ki a 17 órakor kezdődő összecsapásra, majd a találkozó után meghívták vacsorázni. A szállodában töltött éjszakát követően másnap nyolc órakor megreggelizett, és délben beült egy Fiat 125-ös gépjárműbe: az úticél a varsói repülőtér volt. A kocsiban tartózkodott még a 27 esztendős tolmács, Barbara Januszkiewicz, a sofőr Henryk Pajak és Andrzej Idebski, a Gornik Zabrze vezetőségéből. Sietniük kellett, mert Scirea nem akarta lekésni a járatot, amely egy bécsi átszállással Torinóba repítette volna. 12 óra 50 perc: a Fiat két kamion előzésébe kezd Rawa Mazowiecka településnél, ahol elég lassan lehet csak haladni útépítés miatt. A sofőr rosszul méri fel a távolságot és egy szemben érkező Zsuk elől nem tud kitérni: a két autó frontálisan összeütközik, de a baleset ereje önmagában nem végzetes – a Fiat viszont 4 kanna benzint visz magával, amely azonnal lángra kap, a kocsiban ülők pedig (Idebski kivételével, aki még időben ki tudott ugrani az autóból) bennégnek. Semmi esély nem volt a túlélésre. Gaetano Scirea meghalt.

Tiszteletére a Stadio delle Alpi egyik szektorát is elnevezték róla, valamint kisebb ifjúsági tornákat, sportszerűségi díjakat.

Karrier[szerkesztés]

1972. szeptember 24-én debütált az olasz élvonalban a Cagliari ellen az Atalanta csapatában. 2 év után továbbállt a Juventushoz ahol visszavonulásáig 14 szezont töltött. Összesen 397 mérkőzésen lépett pályára és ezalatt 25 gólt szerzett. Az 1982-es vb-n nagyban hozzájárult csapata 3. világbajnoki címéhez.

Sikerei:

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. Dizionario Biografico degli Italiani (olasz nyelven), 1960