G N’ R Lies

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(G N' R Lies szócikkből átirányítva)
Guns N’ Roses
Lies
Nagylemez
Megjelent 1988. november 29.(U.S.)
1988. december 17. (UK)
Felvételek Rumbo Studios, Take One Studio, Image Studio
Stílus Hard Rock
Nyelv angol
Hossz 33:31
Kiadó Geffen
Producer Guns N’ Roses, Mike Clink
Kritikák
Guns N’ Roses-kronológia
Appetite for Destruction
(1987)
G N' R Lies
(1988)
Use Your Illusion I
(1991)
Kislemezek az albumról
 1. Patience
  Megjelent: 1989

A Lies, vagyis a G N' R Lies az amerikai hard rock zenekar, a Guns N’ Roses második stúdióalbuma, amely 1988-ban jelent meg. Az RIAA szerint csak az Egyesült Államokban 5 millió példányban fogyott, világszerte pedig 12 millió darabot adtak el belőle.[1]

Háttere és felvétele[szerkesztés]

Az első négy dal megegyezik az 1986-ban megjelent Live ?!*@ Like a Suicide című EP dalaival. Az utolsó négy dalt akusztikus gitárral vették fel.

Az utolsó négy dalban az akusztikus gitár dominál. A dalokat egyetlen session alatt megírták[2] (kivéve a You're Crazy-t, aminek eredeti változata az 1987-es Appetite for Destruction-on jelent meg) és felvették. A producer Mike Clink szerint, ez "egyike volt a rock and roll varázslatos pillanatainak".[2] Egy Duff által énekelt dal, a "Cornchucker" nem jelent meg EP-n, mivel túlzottan profánnak találták.

Egy későbbi interjúban Axl Rose elmondta, hogy szerette a banda hangzását, de az utolsó négy dalnál elégedetlen volt a hangjával. Szerinte túlságosan rekedt és karcos volt, mivel a banda abban az időben turnézott és ha tudta volna, újra felveszi az énekrészeket.[2]

A "You're Crazy" című dal már az Appetite for Destruction albumon is helyet kapott, de erre a lemezre az eredeti verzió került fel.[3] A Mama Kin eredetileg az Aerosmith dala, ami a zenekar 1973-as debütáló albumán jelent meg először. A "Nice Boys" egy Rose Tattoo dal, amely a banda Rose Tattoo lemezén kapott helyet, 1980-ban.

Csomagolás[szerkesztés]

A borító voltaképp a bulvárlapok és azoknak címlapjának paródiája. Az LP több módosításon ment keresztül, amikor az anyagot kiadták CD-n.[2] A legalsó, bal sarokban a "LIES LIES LIES" felirat látható, ott eredetileg a "Wife-beating has been around for 10,000 years" mondat volt olvasható. A "Elephant gives birth to midget" felirat helyén pedig a "Ladies, welcome to the dark ages" szöveg szerepelt. Néhány LP kiadás belső borítóján egy cenzurázatlan kép található, amin egy meztelen nő pózol.[4]

A borító feltűnő hasonlóságot mutat John Lennon Some Time in New York City lemezével. Az album tartalmazta a "Woman Is the Nigger of the World" című dalt - ezzel a dallal védekezett Axl Rose, mikor megvádolták , hogy a "nigger" szót használta az "One in a Million" című dalban.[5] A Some Time in New York City album fele szintén "élő" anyagot tartalmaz, amit a lemez kiadása előtt két évvel vettek fel.

Az album dalai[szerkesztés]

Valamennyi dal a Guns N' Roses kollektív szerzeményeként van feltüntetve. Kivéve a "Nice boys" (szerző Rose Tattoo) és "Mama Kin" (szerző Steven Tyler) c. feldolgozást. A tényleges szerzők a tagok későbbi nyilatkozatai és megemlékezései alapján :

 1. Reckless Life (Slash, Izzy Stradlin, Duff McKagan) - 3:21
 2. Nice Boys (Rose Tattoo) – 3:04
 3. Move to the City (Stradlin, Del James, Chris Weber) - 3:43
 4. Mama Kin (Steven Tyler) - 3:57
 5. Patience (Stradlin) - 5:56
 6. Used to Love Her (Stradlin) - 3:13
 7. You're Crazy (Axl Rose, Stradlin, Slash) - 4:10
 8. One in a Million (Rose) - 6:09

Zenészek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. http://www.riaa.com/gp/bestsellers/topalbums.asp[halott link], Recording Industry Association of America's bestseller's list.
 2. ^ a b c d Album info at Last.fm
 3. Song info at GNRSource.com
 4. Guns N' Roses, G N' R Lies. Geffen Records, GHS 24198; 1988.
 5. See Axl's interview in Rolling Stone with Del James