GOSA személykocsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
GOSA személykocsi
Bmz
Bmz
ABmz, Bmz
Általános adatok
Gyártó GOSA, Jugoszlávia
Gyártásban 1989
Darabszám13 Bmz,
7 ABmz db
Műszaki adatok
Nyomtávolság 1435 mm
Engedélyezett legnagyobb sebesség200 km/h

A GOSA Személykocsi egy MÁV személykocsi típus, melyet elsősorban nemzetközi forgalomban használnak. A járművekből összesen 20 db-ot vásárolt a MÁV, 7 első-másodosztályú ABmz-t és 13 másodosztályú Bmz-t. Egy ABmz kocsi 1993-ban kiégett a Keleti pályaudvaron és selejtezték.[1]

Története[szerkesztés]

Magyarországon az 1980-as években szükségessé vált a nemzetközi forgalomban is közlekedni képes új, klimatizált, 26,5 méter hosszú, 160–200 km/óra végsebességű, nagysebességű személykocsik beszerzése. A járművek szállítására ajánlatot tett a magyar Ganz és Dunakeszi járműjavító is. Végül a MÁV a jugoszláviai GOSA-gyárból rendelt 20 kocsit. A kocsik 1989-ben érkeztek meg a MÁV-hoz.

A kocsik sokáig szinte kizárólag nemzetközi forgalomban vettek részt, később a CAF és a DWA kocsik érkeztével a fővizsgák el-el maradoztak, és több kocsi is tárolóvágányon állt gazdátlanul. A fordulópont 2002-ben jött el, ekkor tíz, majd 2004-ben további négy kocsi újult meg Zágrábban, a horvát vasút adóssága fejében. A kocsik ekkor számos változáson estek át, legszembetűnőbb az ablakkeret, és ablakszerkezet változása.

Alkalmazása[szerkesztés]

A kocsik 2011-ben általában a következő járatokban közlekedtek:

(a vonatban közlekedő GOSA: Bmz, Abmz)

Esetenként: Dália InterCity, vagy a Lőkösháza illetve Biharkeresztes állomásokon át Romániába közlekedő InterCity vonatokban közlekedik esetenként GOSA- személykocsi.

Jellemzése[szerkesztés]

A kocsik maximális sebessége 200 km/h, gyárilag klímával felszerelt, fülkés elrendezésűek. Az első kocsik a MÁV-nál, melyek önműködő feljáróajtóval felszereltek.

Források[szerkesztés]