Ugrás a tartalomhoz

GNU Chess

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bodhi-Baum (vitalap | szerkesztései) 2021. május 10., 08:44-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (++)
GNU Chess
2D-s Gnome Chess GNU Chess motorral
2D-s Gnome Chess GNU Chess motorral

FejlesztőGNU
Első kiadás1984
Legfrissebb stabil kiadás6.2.8
(2021. május 9.)
Programozási nyelvC++
Operációs rendszerLinux, Unix, Mac OS X, Windows
Platform
KategóriaSzámítógépes sakk
LicencGPL v3 vagy későbbi
A GNU Chess weboldala

A GNU Chess egy nyílt forráskódú sakk motor, ami képes ember, vagy másik számítógép ellen sakkot játszani.

GNU Chess egy szabad szoftver, mely szabadon felhasználható GPL licenc 3-as, vagy bármely későbbi verziója alatt. Egyike az első számítógépes sakk programoknak, melyek teljesen nyílt forráskódúak.

Jellemzők

A konzolosan is működő sakk motor használható olyan grafikus felületekkel is, mint például a XBoard vagy Gnome Chess, melyekben ez az alapértelmezett motor. Kezdeti verziók parancssoros XBoard Sakk Motort Kommunikációs Protokollal alapultak A 6-os verzió az Egyetemes Sakk Felületet (UCI-t) is támogatja.

Történelem

Az első változatot a Stuart Cracraft alkotta. 1984-ben Richard Stallmannal együttműködve a GNU Chess lett az egyik GNU projekt.

GNU Chesst később már tucatnyi programozó fejlesztette tovább. John Stanback fejlesztette a 2.-tól a 4. verzióig, az 5. verziót Chua Kong-Sian írta, amíg a 6-os verziót Fabien Letouzey.

2011-ben adták ki a 6-os verzióját, mely a Letouzey-féle Fruit 2.1 sakk motoron alapult. Néhány GNU Chess rajongó továbbra is karbantartja az 5.07 verzión alapuló kódot.[1] A CEGT szerint az ezen alapuló 5.60-as verzió kódja erősebb mint a Fruit 2.3.[2]

További információk

Hivatkozások

  1. [1] Archiválva 2016. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben; 5.07 GNU Chess branch
  2. [2]; CEGT rating list