Gőgös Gúnár Gedeon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gőgös Gúnár Gedeon
SzerzőVarga Katalin
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Műfajmese
Kiadás
KiadóMóra Ferenc Könyvkiadó
Kiadás dátuma1962
Média típusakönyv
Oldalak száma98 (1962)
ISBNISBN 9631107981 (1976)
SablonWikidataSegítség

A Gőgös Gúnár Gedeon mesekönyv, ami általános iskolák első osztályosainak íródott, az olvasni tanulás segítésére. Lépésről lépésre ismerteti meg az olvasót a kis és nagy betűkkel, illetve az összetett betűkkel. Versek, mondókák, hosszabb-rövidebb mesék gyűjteményét is tartalmazza a kötet.

Története[szerkesztés]

Az első kiadás 1962-ben jelent meg a Móra Ferenc Könyvkiadó gondozásában. Már 51 kiadáson van túl. Ahogy az olvasás tanításának módszertana változott, tartalmát is többször átdolgozták.[1] Eredeti égszínkék, kemény táblás kiadásait 1976-tól puha kivitel váltotta fel, majd a nyolcvanas évektől színe fűzöldre változott. 2003 óta ismét kemény táblába kötve jelenik meg, de színe zöld maradt.

A könyv alapjául Varga Katalin fiának készített segédanyagai szolgáltak, aki olvasási nehézségekkel küszködött. Ezt az anyagot a kollégája adta át a Móra Kiadónak, amelyből önálló kötetet állítottak össze.[2] A történetek és karakterek kidolgozásában támaszkodott saját és más gyerekektől szerzett óvodai és iskolai élményeire.[2]

A Móra Könyvkiadó akkori irodalmi vezetőjének eleinte nem tetszett az anyag, mert bugyutának találta, ám a kiadó igazgatónője végül kiadta 1962 karácsonyán.[3]

Szerzői[szerkesztés]

A könyvet Varga Katalin írta. A rajzok K. Lukáts Kató munkái, aki az Ablak-Zsiráf című könyv illusztrációit is készítette.

Hasonló könyvek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Volt egyszer egy Gőgös Gúnár Gedeon... (bevezető, és első rész). Filmbook. (Hozzáférés: 2021. december 18.)
  2. a b Bagaméri Viki: Csodás könyveket írt a gyerekeknek, pedig szívszorító élete volt a Gőgös Gúnár Gedeon szerzőjének. gyerekszoba.hu, 2023. május 25. (Hozzáférés: 2023. november 19.)
  3. 90 éve született Varga Katalin József Attila-díjas író, költő. mora.hu, 2018. március 26. (Hozzáférés: 2023. november 19.)

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]