Günther Baumgärtel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Günther Baumgärtel
Személyes adatok
Teljes névGünther Baumgärtel
Születési dátum1929. május 2.
Születési helyHagen,  Németország
Halálozási dátum2007. július 19. (78 évesen)
Halálozási helyNémetország
Egyéb foglalkozásüzletember
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19531967I. Ligajátékvezető
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
19611967FIFA-tagjátékvezető
SablonWikidataSegítség

Günther Baumgärtel (Hagen, 1929. május 2.2007. július 19.) német nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Polgári foglalkozása üzletember.

Pályafutása[szerkesztés]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

A játékvezetésből 1948-ban vizsgázott. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára viszonylag gyorsan 1953-ban már a Bundesliga. A Bundesliga bevezetése óta az egyik legfoglalkoztatottabb játékvezető. A nemzeti aktív pályafutását 1967-ben felfüggesztették. Bundesliga mérkőzéseinek száma: 34.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

A Német labdarúgó-szövetség (DFB) Játékvezető Bizottsága (JB) 1961-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. A FIFA JB központi nyelvei közül a németet beszéli. Több nemzetek közötti válogatott és klubmérkőzést vezetett, vagy működő társának partbíróként segített. Az aktív nemzetközi pályafutását 1967-ben befejezte. Interkontinentális nemzetek közötti válogatott mérkőzéseinek száma 17, európai nemzetek közötti válogatott mérkőzéseinek száma 37. Válogatott mérkőzéseinek száma: 54

Sportvezetőként[szerkesztés]

Egyesületét a Hagent SSV-t - amelynek 1973-tól vezérigazgatója - átszervezés indokával kitették a nyugati körzeti bajnokságból, és más csoportba osztották be. A szövetségnél bírálta az intézkedést, ami miatt figyelmeztetésbe részesült, az egyik helyi lapban a nyilvánosság útján további bírálatokkal élt, amiért a szövetség felfüggesztette játékvezetői tevékenységét. Pályafutását követően sportvezetői tevékenysége mellett a DFB játékvezetőinek oktatásával foglalkozott.

Források[szerkesztés]

  • (1968) „újságcikk”. Játékvezető 1968. IX. évfolyam 3. szám.  

Külső hivatkozások[szerkesztés]