Gábos Kornélia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gábos Kornélia
Született1868. november 28.
Pest
Elhunyt1940. április 29. (71 évesen)
Szabadka
Állampolgárságamagyar
HázastársaFarkas József
GyermekeiBéla
SzüleiGábos Gerő
Foglalkozása
  • operaénekes
  • tanár
A Wikimédia Commons tartalmaz Gábos Kornélia témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gábos Kornélia, Gábos Nelly (férjezett nevén Farkas Józsefné) (Pest, 1868. november 28.Szabadka, 1940. április 29.) opera-énekesnő (szoprán) és énektanár.

Élete[szerkesztés]

Szabó édesapja a Nemzeti Színház, ill. megnyitása után az Operaház jelmeztárosa („főruhatárnok”) volt. Két házasságából számos gyermek született,[1] Katica lánya 1872 és 1900 között a két intézményben volt „kórista”.

Kornéliát 1888-ban, Gustav Mahler igazgatósága idején szerződtette szólistaként az Opera. Az év október 27-én debütált Urbain szerepében Meyerbeer Hugenottákjában. Néhány év múlva az Operában gyakran megforduló, akkor még komolyzenével foglalkozó Buttykay Ákos (1871–1935) teherbe ejtette a lányt. Az apaságot nem vállalta, Gábos Nelly kellően „biztonságos távolságra”, Fiumébe utazott megszülni gyermekét. 1898-ban megszűnt a leányanya operai foglalkoztatása. Egy évtized alatt szubrettszerepek tucatjait énekelte el. Ez év májusában még fellépett Postás Milkaként Carl Zeller Madarászában a Fővárosi Nyári Színházban. Ősszel Szabadkára költözött, és Pesti Ihász Lajos társulatával népszínművekben lépett fel.

Hamarosan házasságot kötött Farkas József helyi mérnökkel, aki hajlandó volt örökbe fogadni „törvénytelen” gyermekét. Férje korai halála miatt kénytelen volt állást vállalni a szabadkai zeneiskolában. Tanítványai közt volt Budanovits Mária is. Még idős korában is szerepelt a városban tartott koncerteken.[2]

Láttam valami elragadóan bájosat és tragikus illatút: a bohém anyát. Farkasné nincs még 40 éves, nem látszik 30-nál többnek, és most is tipikus színésznő-temperamentum. Társasága fiának barátai, azokkal szokott mulatni, az öregebbeket unja.

Balázs Béla (1915)

Halála után festőművésznek tanult fia alkohol- és kábítószer-függősége súlyosbodott, majd öngyilkos lett.

Szerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. www.radixforum.com
  2. Pekár Tibor: A Szabadkai Filharmónia a két világháború között'. [2015. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 19.)

Források[szerkesztés]