Fátima bint Muhammad

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fátima bint Muhammad
Született604. július 27.[1]
Mekka
Elhunyt632. december 14. (28 évesen)
Medina
ÁllampolgárságaRásidún Kalifátus
HázastársaAli kalifa[2]
Gyermekei
SzüleiHadídzsa bint Huvajlid
Mohamed próféta
Foglalkozásaköltő
SírhelyeAl-Baqi'
A Wikimédia Commons tartalmaz Fátima bint Muhammad témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Fátima bint Muhammad (Mekka, 605[3][4] vagy 615[5]Medina, 632)[5] Mohamed próféta és Hadídzsa bint Huvajlid legfiatalabb lánya. Ő volt a Próféta kedvence minden gyermeke közül. Feltehetőleg 19 éves korában ment feleségül a Próféta 24 éves unokaöccséhez, Alihoz, aki később kalifa lett. A házaspárnak öt gyermeke született: Haszan ibn Ali, Huszajn ibn Ali (2. és 3. imám, a síita iszlámban), Muhszin ibn Ali, aki még kisgyermekként meghalt, és két lány: Zajnab bint Ali és Umm Kulthum bint Ali. Huszajn, a fiatalabb a karbalai csatában esett el 680-ban, ez az esemény szolgáltatott alapot Huszajn és társai mártíromságához. A síizmus (Alit támogatók közössége) létrejötte ettől az eseménytől datálható. A 10-12. században Egyiptomot és környékét uraló hatalmas Fátimidák és a szintén jelentős dinasztia, a marokkói Idríszidák közvetlenül tőle eredeztették magukat.

Fátima köré, elsősorban a síiták, legendák sokaságát kapcsolják. Az egyik szerint a paradicsomkert négy első asszonya között van Mirjámmal (Mária), Hadídzsával és a fáraó feleségével együtt. Fatima nagyon fontos szerepet játszik az iszlám vallásban, a muszlim nők példaképüknek tekintik. Bár a különböző szekták között léteznek viták, főleg politikai szerepvállalását illetően, Mohamed próféta legkedvesebb lányának tartják és személyét a muszlimok körében a legnagyobb tisztelet övezi.

Halála[szerkesztés]

A legismertebb tézis szerint Fatima tulajdonképpen édesapja elvesztésének fájdalmába halt bele.

Emlékezete[szerkesztés]

Fatima hatalmas tiszteletnek és szeretetnek örvend szerte az iszlám világban. Minden muszlim nő (egyik) példaképe. Kiváló jellem volt: jószívű és gondoskodó volt, kitűnő édesanya, harmonikus házasságban élt férjével, Ali kalifával, nagyon szerette és tisztelte édesapját, Mohamed prófétát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Brève biographie de Fatima. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  2. Fatima bint Muhammad
  3. Encyclopaedia of Islam, i. m. II. kötet, 841. o.
  4. Fatimah bint Muhammad Archiválva 2009. május 28-i dátummal az Archive.is-en. Muslim Students' Association (West) Compendium of Muslim Texts
  5. a b Abu Muhammad Ordoni. Fatima the Gracious. Lulu.com, 42–45. o. (2014. szeptember 22.). ISBN 978-1-312-54165-8 [halott link]

Források[szerkesztés]

  • L. Veccia Vaglieri: Fatima. In Encyclopaedia of Islam, II. kötet. Szerk. C. E. Bosworth, E. van Donzel, W. P. Heinrichs, Ch. Pellat. Leiden: E. J. Brill. 1993. 841. o.  
  • Görföl Tibor: Világvallások. Budapest: Akadémiai. 2009. 287. o. ISBN 9789630587082