Ugrás a tartalomhoz

Futógyíkok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Futógyíkok
Szalagos ostorfarkú-gyík (Cnemidophorus lemniscatus)
Szalagos ostorfarkú-gyík (Cnemidophorus lemniscatus)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Pikkelyes hüllők (Squamata)
Alrend: Gyíkok (Sauria)
Alrendág: Vakondgyíkalakúak (Scincomorpha)
Család: Tejufélék (Teiidae)
Alcsalád: Teiinae
Nem: Cnemidophorus
Wagler, 1830
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Futógyíkok témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Futógyíkok témájú kategóriát.

Cnemidophorus vanzoi

A futógyíkok (Cnemidophorus) a hüllők (Reptilia) osztályának pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe, ezen belül a tejufélék (Teiidae) családjába tartozó nem. Különös jellemzőjük, hogy eddig ismert 19 fajából néhánynak nincsenek hím egyedei, kizárólag nőstényekből áll, ezt a jelenséget uniszexualitásnak nevezik.

Szaporodásuk

[szerkesztés]

Eme állatnem biszexuális fajainál a hím/nőstény arány teljesen normális, míg a hím egyedeket nem tartalmazó fajok nőstényei szűznemzéssel szaporodnak. Az elfogadott elmélet szerint az egynemű fajok egyes egymáshoz közel álló kétneműek hibridizációjával jönnek létre. A jelenlegi taxonómia szerint tehát ezen gyíkfajok esetében előáll az a ritka evolúciós helyzet, hogy a szülőktől eltérő fajú lesz az utód.

A csak nőstényekből álló fajok esetében a szűznemzéses szaporodás megindításában nagy szerepe van annak, hogy az éppen nem ovuláló nőstények hímként viselkednek, udvarolnak és párosodást imitálnak. Udvarláskor a hímek (vagy hímként viselkedő nőstények) közelednek, ha a nőstény kész a párzásra, akkor a hím megragadja állkapcsával a nyakán vagy a mellső lábán és felkapaszkodik a hátára. Az aktus közben szinte körültekeri a párját.

Rendszerezés

[szerkesztés]

A nembe az alábbi 19 faj tartozik:[* 1]

Megjegyzések

[szerkesztés]
 1. Ebbe a hüllőnembe korábban több faj tartozott, azonban 2002-ben Reeder és társai átvizsgálták a nemet, és rájöttek, hogy nem mindegyikük igazi Cnemidophorus-faj, emiatt a kivont fajoknak megalkották az Aspidoscelis nemet. Hogy az új nembe és a régibe is hány faj tartozik, még nem tudják pontosan; emiatt ez a fajlista idővel változhatni fog.

Források

[szerkesztés]
 • David Crews (1988). „Egynemű gyíkok udvarlása”. Scientific American (magyar kiadás) (2), 44-49. o.  
 • David Crews (1979). „The Hormonal Control of Behavior in a Lizard”. Scientific American (8).  
 • Charles J. Cole (1984). „Unisexual Lizards”. Scientific American (1).  

Fordítás

[szerkesztés]
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cnemidophorus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk

[szerkesztés]
 • ITIS (Integrated Taxonomic Information System). www.itis.gov.
 • Webster's Third New International Dictionary: "New Latin, from Greek knēmidophoros wearing greaves, from knēmid-, knēmis greave + -phoros -phorous"
 • “Western Whiptail Lizard.” Whiptail Lizard - Desert Wildlife, digital-desert.com/wildlife/whiptail-lizard.html
 • Wagler J. 1830. Natürliches System der AMPHIBIEN, mit vorangehender Classification der SÄUGTHIERE und VÖGEL. Ein Beitrag zur vergleichenden Zoologie. Munich, Stuttgart and Tübingen: J.G. Cotta. vi + 354 pp. + one plate. (Cnemidophorus, new genus, p. 154). (in German and Latin).
 • Cnemidophorus deppei and other lizards of Laguna de Apoyo Nature Reserve, Nicaragua
 • Reeder, Tod W.; Dessauer, Herbert C.; Cole, Charles J. (2002). Phylogenetic relationships of whiptail lizards of the genus Cnemidophorus (Squamata, Teiidae): a test of monophyly, reevaluation of karyotypic evolution, and review of hybrid origins. American Museum Novitates (3365): 1-61. [1]