Futógép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Futógép

A futógép egy beltéri sporteszköz, mely a hagyományos futás közbeni testmozgás imitálására alkalmas. A szerkezet két fő részből áll: egy szalagból, melyen a sportoló fut, illetve egy kezelőfelületből, melyen állítható a szalag sebessége, illetve dőlésszöge (domborzat szimulálására). Alapvetően két típust különböztetünk meg: a passzív futógépen maga a futó hajtja meg a szalagot, míg az aktív futógépen azt motor hajtja, utóbbi típusok ára az előbbi többszöröse. A modernebb példányok pulzusmérővel is fel vannak szerelve, melyek mindenkori pulzusunkból állítják be az edzéshez megfelelő sebességet és dőlésszöget. A futógép igen jó otthoni edzésforma, főként a téli hónapokra.

Előnyök[szerkesztés]

Hátrányok[szerkesztés]

  • Számos futó unalmasnak találja használatát
  • Drága, ráadásul sok áramot fogyaszt
  • Sok helyet foglal egy lakásban
  • Esetenként túl zajos
  • Az első futásoknál a mozgás természetellenes, szédülés is felléphet

Futógép kiválasztása[szerkesztés]

A futópad fontos kiegészítője a kényelmes futócipő. Futópad edzésnél figyeljünk a folyadékpótlásra. Figyeljünk a helyes testtartásra a futópad használatakor. A futópad maximális teherbírását nem szabad túllépni. A fokozatosság elve itt is fontos, a futópadon lassan kezdjünk, és a sebességet csökkentve álljunk meg.

Forrás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Treadmill című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.