Funktorkategória

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A funktorkategória kategóriaelméleti fogalom. Ha C és D kategóriák, akkor a funktorkategória objektumai a funktorok, morfizmusai az ezek közti természetes transzformációk.

A funktorkategóriák a következő két okból játszanak fontos szerepet:

  • Számos a gyakorlatban előforduló kategória funktorkategória, így a funktorkategóriákra vonatkozó állítások az alkalmazásokban széles körben felhasználhatók.
  • Bármely kategória beágyazható egy funktorkategóriába a Yoneda-beágyazáson át.

Példák[szerkesztés]

  • Egy G csoport megfeleltethető egy olyan kategóriának, aminek egyetlen okbejtuma van, morfizmusai pedig G elemei; speciálisan minden morfizmus invertálható. Egy G általi csoporthatással ellátott halmazt G-halmaznak nevezünk. A G-halmazok kategóriát alkotnak, és ez a kategória pontosan a funktorkategória, ahol jelöli a halmazok kategóriáját.
  • Hasonlóan, ha k egy test, akkor a G csoport k-lineáris reprezentációinak kategóriája megegyezik a funktorkategóriával, ahol a k-vektorterek kategóriája.
  • Egy irányított gráf áll csúcsok illetve nyilak egy-egy halmazából, valamint két függvényből a nyilak halmazából a csúcsok halmazába, amik egy nyílhoz a kiinduló- illetve végpontját rendelik. Legyen C a kategória, azaz az a kategória, aminek két objektuma van, és köztük két párhuzamos nyíl megy. Ekkor az irányított gráfok kategóriája megegyezik a funktorkategóriával.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Functor category című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]