Fulfillment

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A fulfillment szó manapság leginkább a logisztika témaköréhez köthető. A fulfillment center vagy fulfillment szolgáltató egy olyan logisztikai vállalat, amely átveszi a webáruház-tulajdonosoktól és egyéb online kereskedelemmel foglalkozó vállalatoktól a teljes logisztikai folyamatokat, ezáltal kiszervezésre kerül az értékesített termékek raktározása, csomagolása, kiszállítása és sok esetben a számlázása is.

A fulfillment működése[szerkesztés]

A fulfillment cégek szoftverei általában összeköttetésben állnak a webáruházak motorjával vagy az online értékesítést végző vállalkozások CRM rendszerével, így élőben látják az értékesítéseket, melyeket akár azonnal tudnak teljesíteni.

A fulfillment szolgáltatás nagyban megkönnyíti az online kereskedelmi vállalkozások életét, hisz az e-kereskedelemben a logisztika az egyik legösszetettebb és legtöbb hibalehetőséget rejtő terület, mindazonáltal a cégek fix költségének a jelentős részét teszi ki. Így a fulfillment szolgáltatást választó webáruházak jelentős fix költségtől mentesülnek, nem kell raktárat bérelniük, csomagoló alkalmazottakat és azok járulékait fizetniük, tehát az erre szánt összeget a növekedésre, marketingre fordíthatják. Mindebből adódóan a versenyképességük jelentősen megnő a konkurens társaikhoz képest és a növekedésük skálázhatóvá válik, hisz könnyen kalkulálható formában, a kiküldött csomagok számának arányában fizetnek a logisztikáért.

A fulfillment szó jelentése magyarul[szerkesztés]

A fulfillment szónak magyar megfelelője egyelőre nem nagyon létezik. Leginkább a bérraktározást, bércsomagolást és kiszervezett rendelés teljesítés kifejezéseket szokták használni.

Jelentősebb fulfillment szolgáltatók Magyarországon és külföldön[szerkesztés]

A fulfillmentnek Amerikában, illetve a nyugat-európai országokban már nagy múltja van, Magyarországon csak nemrég jelentek meg a komplex megoldásokat szolgáltató vállalatok. Az egyik legrégebbi és legismertebb amerikai fulfillment szolgáltatást nyújtó vállalat az Amazon, több millió rendelést teljesít évente, hozzá hasonló szolgáltatást nyújt a Shipwire és számos kisebb cég.

Magyarországon a Shoplog,[1] az iLogistic,[2] illetve a Webshippy[3] azok a szolgáltatók, amelyek fejlett szoftveres hátterével képesek összekapcsolódni az ismertebb webáruház-motorokkal, valamint online számlázó rendszerekkel, míg az elsősorban a kiszállításra fókuszáló szereplők, a Sprinter, Webshopiroda, illetve az MPL is tervezi hasonló tevékenység beindítását.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://shoplog.hu 2018-ban alapították saját önerőből. 2019-re megháromszorozta a bevételét, dinamikusan fejlődő fulfillment mikrovállalkozás.
  2. https://ilogistic.hu/ Teljes körű logisztikai megoldásokat biztosít megbízóinak. 2006-ban alakultak, kezdetben nyomtatványlogisztikára összpontosult a szolgáltatásuk. Azóta továbbfejlesztették az eredetileg amerikai logisztikai szoftverüket és eljárástechnológiájukat. Kisvállalatoktól a nagy szolgáltatókig több iparág vállalkozásai bízzák rájuk kereskedelmi áruik, nyomtatványaik, illetve marketinganyagaik logisztikai szolgáltatásának ellátását.
  3. https://webshippy.com 2016-ban alapították saját önerőből, 2020-ban Magyarország piacvezető kiszervezett logisztikai cége, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2018-ban az Év Leginnovatívabb Startup Vállalkozása díjjal tüntetett ki.